До 9 часа сутринта нямаше нищо ново по българската граница.

...
До 9 часа сутринта нямаше нищо ново по българската граница.
Коментари Харесай

Каракачанов разкри с какво са въоръжени бежанците, тръгнали към България

До 9 часа сутринта нямаше нищо ново по българската граница. Там нямаше придвижване. В момента в действителност няма мотив за терзание. Това сподели пред публицисти министърът на защитата Красимир Каракачанов.

„ Напрежението, и то съществено, е на гръцко-турската граница. В този триъгълник сред българската, турската и гръцката граници, в случай че гръцките управляващи пропуснат групи мигранти, от там те безусловно са на метри от българската граница и могат да се насочат да минат през страната ни. Вие видяхте, че един от вероятните направления е България”, разяснява той.

Министърът увери, че при нужда на границата може да бъде изпратено подкрепление.

„ Гранична полиция и Министерство на вътрешните работи си правят съвършено работата сега. Самата „ Гранична полиция” има опция да изпрати до 400 души, в случай че се постанова.

Армията също, в границите на не повече от 4 часа, може да изпрати 400 индивида – 300 от сухопътни войски в Стара Загора, Хасково и Ямбол; 50 от специфичните сили и 40 от Военна полиция. Целта е да не се допусне пробив и да се откри маршрут през България. И тук би трябвало да бъдем ясни и безкомпромисни”, отсече Каракачанов.

Той предизвести, че България не би трябвало да позволява обстановката в Гърция и Италия, които са се трансформирали в кулоар на бежанците към Европа.

„ България, с помощта на построената ограда по границата с Турция, остана незасегната. Няма да се поколебая да разпоредя на военните, в случай че се наложи, в помощ на полицията да не позволяват бежанците. Като споделям да се употребява мощ, нямам поради да се употребява оръжие”, посочи още той.

Военният министър сподели, че измежду бежанците на гръцката граница има извънредно нападателни мигранти, които са снабдени с подръчни оръжия, което е принудило управляващите там да употребяват газови и шокови гранати и да употребяват мощ за отблъскването им.

„ В армията има безпилотни летателни средства, с които може да влезем до 20 км. навътре в прилежаща страна, да се следи какво се случва. А на 5 километра преди границата разграничават лицата на хората и могат да видят дали са мъже, дами, дали носят някакво оръжие.

Имаме подготвеност, в случай че вътрешният министър изиска съдействие”, добави той и изрази вяра да се реализира една нормализация в връзките в идващите дни, изключително след идните диалози сред премиера Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР