До 8 бойни самолета от Нидерландия ще бъдат разположени в

...
До 8 бойни самолета от Нидерландия ще бъдат разположени в
Коментари Харесай

Нидерландски изтребители F-35 идват на 1 април

До 8 бойни самолета от Нидерландия ще бъдат ситуирани в България от 1 април. Това се показва в решение на държавното управление от 8 март, оповестено в Информационната система за правна информация на Министерския съвет (МС).

Кабинетът по-рано публично заяви, че Нидерландия ще изпрати 2 изтребителя F-35 у нас. Нидерландските изтребители ще останат до 31 май.

В България ще бъдат ситуирани и 200 нидерландски военни, които да обслужват самолетите.

Освен това държавното управление удължава престоя в България на испанските самолети, които сега извършват задача по защита на въздушното пространство. В авиобазата " Граф Игнатиево " са ситуирани четири испански " Eurofighter”, които ще останат до 15 април.

Нидерландските машини няма да вземат участие единствено в задачата Air Policing, която е мирновременна, а ще извършват задания и в Постоянно настоящия проект за противовъздушна и противоракетна защита в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS).

При присъединяване си в защитата на въздушното пространство на България те ще извършват задания по заемане на зона за дежурство във въздуха, осъществяване на прехват на въздушна цел и образно опознаване, разпитване, съпровождане и интервенция.

Не им се позволява приложимост на оръжие, в това число за предупредителна пукотевица.

България продължава да разчита за защитата на въздушното си пространство единствено на старите руски изтребители МиГ 29, чиято поддръжка минава през Русия.

Подобни полети над Черно море в допълнение изразходват ресурса на българските машини.

През последните дни държавното управление неведнъж заяви, че не преглежда вид да даде изтребители МиГ 29 на Украйна, за каквато помощ приканиха украинските водачи.

България разполага с 14 машини, от които летят половината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР