До 7-месечна възраст синът ми си спеше спокойно само с

...
До 7-месечна възраст синът ми си спеше спокойно само с
Коментари Харесай

Как научих детето да спи спокойно всяка нощ по метода на д-р Фърбър

До 7-месечна възраст синът ми си спеше умерено единствено с едно спиране за кърмене. Приказка! Докато една нощ не ни разсъни с зов в 2.00 часа. После стана по-зле. Той се будеше на всеки час и скоро цялото семейство престана да спи нощем! Време беше да предприемем нещо и започнахме да търсим повода.

Не беше толкоз от дълго време, когато бебето заспиваше в ръцете ми, след като се нахрани нощно време. Нищо друго не се беше трансформирало, какво прекъсна приказния ни режим? И как?

Намерих отговор в книгата „ Сънят на детето. Решение на всеки проблем “ на американския експерт по медицина на съня Ричард Фърбър, който има клиника за деца с разстройство на съня към педиатричната болница в Бостън и е създал стратегия, с която децата се научават да заспиват и спят умерено през цялата нощ единствено за седмица.

Според Фърбър събуждането сред етапите на съня е безусловно обикновено - възрастни незабавно се потопяват още веднъж в сън, само че доста деца, привикнали, да вземем за пример, да заспиват през деня на ръце, изискват същото и през нощта. Това се назовава " отрицателна асоциация със съня ".

Изходът е да се научи детето да заспива независимо по метода на продължителното очакване.

Метод на продължителното очакване

Слагате детето в леглото в нормалното време и организирате „ обред “: галите го или играете на спокойна игра. После излизате от стаята, изключвате светлината и затваряте вратата. Въпреки капризите на детето, в първата вечер не отивате при него в продължение на 3 минути. После влизате, успокоявате го и още веднъж излизате.

На идната вечер отивате след 5 минути, на третата и идващите - след 7 минути. По същия метод действате и през нощта, в случай че детето се разсъни.

Всяка вечер интервалите би трябвало да се усилват: на втората – 5/7 /10 минути; на третата – 7/10/12 и так нататък до 20/25/30.

Но ме загризаха подозрения не на смешка: нали психолозите настояват, че не трябва да пренебрегваме рева на детето!

Но в книгата си Фърбър акцентира разликите сред своя метод и бабешкия способ „ дано си поплаче “:

Метод за удължение на чакането

При него има успокоение:  „ Те ще се върнат, значи всичко е наред “ .

Навикът на заспиване се развива независимо.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР