До 31 март жителите на кварталите „Абдовица“, „Димитър Миленков“, „Филиповци“,

...
До 31 март жителите на кварталите „Абдовица“, „Димитър Миленков“, „Филиповци“,
Коментари Харесай

Продължава кандидатстването за подмяна на отоплителните уреди

До 31 март жителите на кварталите „ Абдовица “, „ Димитър Миленков “, „ Филиповци “, „ Требич “ и селата Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене и Кривина могат да подават заявки за замяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди. Документи се одобряват в районните кметства, където има чиновници, помагащи на искащите при попълване и подаване на заявките.

Това е първи стадий от осъществяването на план по стратегия "LIFE ".

По него ще бъдат сменени старите печки на дърва и въглища на 4 925 семейства, като за 2020 година се чака 140 семейства да имат нови екологични уреди на газ и пелети.

Подменят безплатното старите печки в София

От средата на април ще започва и акцията за подаване на заявки от всички други квартали на територията на Столична община по огромния план, финансиран от Оперативна стратегия "Околна среда ", който ще обхване още 15 000 семейства.

Ще бъдат извършени и разяснителни акции във всички 24 столични региона, с цел да се изясни при какви условия жителите могат да заменят отоплителните си уреди и каква различна форма на отопление могат да получат.

Всички семейства подали през 2019 година предварителни заявки, че желаят да се включат в безплатната замяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди ще са първите, потърсени и посетени от специалисти, с цел да попълнят нужните документи за кандидатстването. За да се включат в акцията за замяна на старите отоплителни уреди, притежателите би трябвало да подадат формуляр за кандидатстване в региона, в който живеят.

Подмяната на уредите ще се прави поетапно и ще завърши до три години.

Подменените старите печки безплатно ще се предават на общината за преработване, а средствата ще се употребяват за реализацията на екологични планове свързани с чистотата на въздуха. За замяната на старите печки на 20000 семейства на територията на Столична община с уреди на пелети, газ или на Топлоелектрическа централа Столичната община отбрани 57 млн. лева по два европейски плана – по стратегия „ LIFE " и по Оперативна стратегия „ Околна среда “, с които в идващите 3 година гратис ще се подменят старите отоплителни уреди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР