До 30 юни е удължен срокът за деклариране и плащане

...
До 30 юни е удължен срокът за деклариране и плащане
Коментари Харесай

Декларираме и плащаме корпоративен данък до 30 юни

До 30 юни е продължен срокът за обявление и заплащане на корпоративен налог (чл. 92 и член 93 от Закона за корпоративното подоходно облагане), налога върху разноските, налога върху приходите на бюджетните предприятия, налога върху приходите от помощни и спомагателни действия по смисъла на Закона за хазарта, както и на налога върху активността от опериране на кораби.

До момента са подадени над 200 000 заявления за облагане с корпоративен налог, всички по електронен път.

През 2020 година задължените по ЗКПО лица вършат предплатени вноски на база прогнозната данъчна облага за тази година. Ако сдружението към този момент е подало годишната си данъчна декларация за 2019 година, може да направи промяна в размера на предплатените вноски до 15 април, като смяната се прави с декларацията по член 88 от ЗКПО. Ако годишната декларация не е подадена до 15 април, тя би трябвало да се подаде до тази дата, като се попълни единствено частта от нея, в която се заявяват предплатените вноски за 2020 година Корекции на размера на по този начин заявените предплатени вноски се вършат с декларацията по член 88 от ЗКПО.

Лицата, извършващи активност като едноличен търговец, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, също заявяват приходите и разноските си за 2019 година до 30 юни, като предплатените вноски за 2020 година се вършат по метода, разказан за задължените по ЗКПО лица, единствено че за тях срокът е 30 април 2020 година Когато тези лица са придобили и други приходи като физически лица (например приход от наем или хонорар) срокът за декларирането на тези приходи е до 30 април.

Декларирането на приходите, които се таксуват с налог върху общата годишна данъчна основа и финален налог за приходи от чужбина от физическите лица, би трябвало да стане до края на април, същият е и срокът за внасяне на тези налози, припомнят от Национална агенция за приходите.

Националната организация за приходите поучава клиентите си да отсрочат визитите си в офис на ведомството до преустановяването на изключителното състояние, като до тогава употребяват електронните услуги, налични на https://inetdec.nra.bg/ с личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф. Структурите на Национална агенция за приходите не престават да работят и да обслужват клиенти при спомагателни ограничения за отбрана и непрекъсната стерилизация на пространствата.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на изключителното състояние е налична в специфична графа на уеб страницата на Национална агенция за приходите - https://nap.bg/page?id=762.

Информационният център на Национална агенция за приходите дава отговор на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, съгласно цените на съответния оператор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР