До 30 септември 2022 г. Топлофикация софия ЕАД да представи

...
До 30 септември 2022 г. Топлофикация софия ЕАД да представи
Коментари Харесай

КЕВР: Дългът на Топлофикация към Булгаргаз е заради цените на газа

До 30 септември 2022 година " Топлофикация софия " ЕАД да показа график за погасяване на отговорностите към " Булгаргаз " ЕАД. В същия период топлинното сдружение да осведоми за подхванатите дейности за възстановяване на финансовото си положение. Това желаеха от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

В същия период регулаторът чака да получи точна информация за размера на заплатените просрочени отговорности към " Булгаргаз " ЕАД към 20.08.2022 година, както и за размера на настоящите отговорности към " Булгаргаз " ЕАД към 31.08.2022 г. 
 Сметната палата: Мениджърските неточности на Топлофикация София се заплащат от клиентите
Сметната палата: Мениджърските неточности на Топлофикация София се заплащат от клиентите

Остарели технологии и недобро стопанисване на парцели в сдружението виждат инспекторите

От енергийния регулатор признават, че високата задлъжнялост на сдружението към " Б улгаргаз " е последица от повишените разноски за природен газ и за въглеродни излъчвания поради невиждания скок на цените им през миналия ценови интервал.

В същото писмо от КЕВР желаят " Топлофикация София " ЕАД да ги осведоми дали се плануват доставки на природен газ за производството на топлинна и електрическа сила .

Задължителните наставления на КЕВР са признати на 19 септември 2022 година в отчет за осъществената изключителна инспекция на " Топлофикация София " ЕАД. 
 От Топлофикация София търсят стратегически вложител
От Топлофикация София търсят стратегически вложител

Оспорват одита на Сметната палата, който акцентира грешките

Проверката стана след получено писмо от управлението на " Булгаргаз " ЕАД за високата задлъжнялост на топлофикационното сдружение за осъществени доставки на природен газ .

От " Булгаргаз " алармират, че към 18 юли 2 022 година просрочените отговорности на топлофикационното сдружение по контракта за доставка са в размер на 328 млн. лева Този непогасен дълг слага газовото сдружение в тежка финансова обстановка.

" Съществува действителен риск за енергийната сигурност на страната, защото насъбраните отговорности основават ликвидна рецесия и " Булгаргаз " ще бъде усложнен да обезпечи нужните средства , с цел да подсигурява доставките по договорите с останалите си клиенти ", се показва в писмото от " Булгаргаз " до КЕВР.

С инспекцията на КЕВР са оценени приходите и разноските на топлинното сдружение, с цел да се разбере от къде е високата задлъжнялост на " Топлофикация София към " Булгаргаз " през миналия ценови интервал 1 юли 2021 г.- 30 юни 2022 година

От КЕВР желаят от " Топлофикация София " цялата документи . Те ще създадат цялостен разбор на паричните потоци с всички типове приходи и заплащания , за всеки месец през посочения интервал.

От КЕВР са поискали информация за доходи от продажба на топлинна енергия; доходи от продажба на електрическа сила на свободния пазар; отчетни разноски за закупуване на природен газ по месеци за интервала 01 юли.07.2021 година - 30.06.2022 г.; действително начислени и събрани приходи от продажба на електрическа сила и от продажба на топлинна сила.

" От предоставените данни излиза наяве, че за интервала 01.07.2021 година - 30.06.2022 година " Топлофикация София " е осъществила доходи от продажба на електрическа сила на свободен пазар в размер на 327 млн.лв. От продажба на топлинна сила сдружението е получило 380 млн. лева За едногодишния интервал " Булгаргаз " е доставил на " Топлофикация София " ЕАД 7 821 189 MWh природен газ като разноските на сдружението за тези количества са в размер на 911 млн. лева . ", се споделя в информацията от КЕВР.

Комисията изиска в допълнение информации с данни към 1.07.2022 година по отношение на: размера на отговорностите на клиенти към сдружението - за топлинна сила за битови и небитови нужди;

отговорности на " Топлофикация София " ЕАД към снабдители на природен газ - настоящи и по съглашения ;

фактурирани количества природен газ за интервала 01.07.2021 година - 30.06.2022 година, като се посочат помесечно и общо заплащанията към " Булгаргаз " ЕАД.

В изпратеното писмо Комисията упорства за разбор на аргументите за пораждане на последното настоящо обвързване в границите на интервала 01.07.2021 година - 30.06.2022 година към " Булгаргаз " ЕАД.

Според отчета на Комисията въз основа на получените данни, към 30.06.2021 година настоящите отговорности на " Топлофикация София " за природен газ по съглашения с БЕХ са били в размер на 711 млн. лева, а към " Булгаргаз " - 86 млн.лв. с Данък добавена стойност.

Една година по-късно - към 30.06.2022 година настоящите отговорности на сдружението доближават надлежно 909 млн. лева с Данък добавена стойност - по съглашения с БЕХ , и 273 млн.лв. с Данък добавена стойност - към " Булгаргаз ".

Това демонстрира, че през регулаторния интервал 1.07.2021 - 30.06.2022 година дългът на " Топлофикация София " към " Булгаргаз " ЕАД е повишен със 187 млн. лева .

В отчета се прецизира, че дългът на сдружението в действителност е повишен общо с 394 млн. лева, вследствие на осъществени две цесии сред " Булгаргаз " и БЕХ ЕАД на обща стойност 206 млн. лева Те също би следвало да бъдат регистрирани в повишаването на дълга на сдружението, защото съставляват цедирани, а не погасени отговорности.

Същевременно вследствие на нарасналите борсови цени " Топлофикация София " ЕАД регистрира с 219,4 млн. лева повече доходи от продажба на електрическа сила по свободно контрактувани цени, или с близо 263,3 млн. лева с Данък добавена стойност .

Начислените суми (главници) през интервала от страна на " Булгаргаз " ЕАД за природен газ, с транспорт, достъп и данък, са в размер на 1 084,9 млн. лева с Данък добавена стойност , след приспадане на държавни обезщетения в размер на 196,6 млн. лева

Начислените отговорности за интервала са в размер на 888,3 млн. лева с Данък добавена стойност, което е близо с 440,5 млн. лева с Данък добавена стойност повече по отношение на заложеното в ценообразуването .

С ценовото си решение от 1.07.2021 година регулаторът е утвърдил на " Топлофикация София " разноски от 127,1 млн. лева за закупуване на квоти за излъчвания парникови газове .

В същото време сдружението е платило за излъчвания общо 220,7 млн. лева - с 93,6 млн. лева повече . С решението софтуерните разноски по преноса на топлинна сила са понижени с 360 000 MWh, което понижава и годишните доходи с 35,4 млн. лева . (42,5 млн. лева с ДДС).

Намалени са и разноските за личен състав на сдружението . Като стопански обосновани са признати разноски от 53,6 млн. лева, а осъществените от сдружението са на стойност 78,3 млн. лева - с 24,7 млн. лева повече от приетите от КЕВР.

Според отчета на КЕВР, за проверявания интервал 01 юли 2021 г.- 30 юни 2022 година " Топлофикация София " ЕАД не е нарушила издадената й лицензия за активността " произвеждане на електрическа и топлинна сила ".

От Комисията с мятат , че натрупването на дълга към " Булгаргаз " ЕАД през интервала е разследване на невиждания растеж на цените през миналия ценови интервал, както и на някои регулаторни фактори. Причината сдружението да не може да покрие този дълг са доста повишените разноски за закупуване на природен газ и излъчвания парникови газове, твърдят от КЕВР.

В същото време те не отхвърлят, че през интервала на инспекцията са получени по-високи доходи от борсови продажби на електрическа енергия, в това число и приходи от извънлицензионна активност (дялово систематизиране, приходи от правосъдни вземания, даване на услуги и др.).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР