До 28 февруари фирмите и самоосигуряващите се лица трябва да

...
До 28 февруари фирмите и самоосигуряващите се лица трябва да
Коментари Харесай

Скоро фирмите трябва да изпратят в НАП справки за доходите

До 28 февруари компаниите и самоосигуряващите се лица би трябвало да подадат в Национална агенция за приходите информации за изплатените през предходната година приходи на физически лица, в това число и от трудови правни отношения.

Това напомнят от Националната организация за приходите. Подаването към приходната организация на справките за платените от работодателите суми става по електронен път. В същото време за втора поредна година данъкоплатците са освободени от условието да ползват към данъчната си декларация информация от шеф за изплатените хонорари. Информацията за това Национална агенция за приходите взема от подадените към този момент данни. Предварително попълнените данъчни заявления за приходите, получени през 2021 година, при започване на март.

В справките работодателите афишират изплатените през годината приходи, удържаните налог и наложителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правни отношения, практикуване на свободна специалност, авторски и лицензионни хонорари, наем или друго даване за прилагане на права или имущество.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Електронната услуга за авансово попълнените данъчни дек...

Декларират се и приходи от други източници, подлежащи на облагане с финален налог, като да вземем за пример дивиденти и ликвидационни дялове, облагаеми парични и предметни награди от игри, от надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител, както и приходи от прекачване на права и имущество и други необлагаеми приходи, изчерпателно изброени в член 73, алинея 1 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

За да улесни подаването на справките, Национална агенция за приходите дава на уеб страницата си. Работодателите могат да видят заявените от тях данни посредством две електронни услуги, налични с личен идентификационен код (ПИК) и дипломиран електронен автограф (КЕП): " Актуално положение на данните, декларирани със Справката за изплатени през годината приходи по член 73, алинея 1 от ЗДДФЛ и за удържаните налог и наложителни осигурителни вноски " и " Актуално положение на данните, декларирани със Справката по член 73, алинея 6 от ЗДДФЛ за изплатените през годината приходи по трудови правни отношения ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР