До 24 февруари Министерство на туризма е имало оптимистични очаквания

...
До 24 февруари Министерство на туризма е имало оптимистични очаквания
Коментари Харесай

И това лято се разчита отново на български туристи

До 24 февруари Министерство на туризма е имало оптимистични упования за летния туризъм, само че войната промени всичко. Ще загубим два съществени пазара най-вероятно - Украйна и Русия, като украинският ни е в топ 5. Англия стартира доста добре, на този стадий резервациите са стопирани, значимо е какво ще се случи март-април. Някои от английските туроператори отсрочват програмата си за България. Страната ни пренастройва рекламата към Централна Европа - Полша, Чехия, Германия, само че в доста огромна степен ще се разчита на вътрешния пазар - българския, както беше и по време на пандемията. Това разяснява пред Българска национална телевизия Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма. Тя даде уточнения по противоречивия въпрос за украинските бежанци. Средствата за хотелиерите за настаняване на украински бежанци - от 40 лева ще се заплащат месец за месец .

Първият интервал ще е 24 февруари до края на март, регистрира се сред 1-5 април , до 15 април се изплащат средствата. Разходите ще се регистрират посредством системата за туристическа информация, къде хотелите вписват настанените туристи. Ще се кандидатства посредством електронна платформа, позната на хотелиерите. По програмата могат да вземат участие всички обекти, регистрирани в системата на Националния туристически указател, като има и спомагателен лист за държавните и общински бази, ако е нужна по-голяма база. Предимство за държавните бази няма да има, а ще се реагира съгласно организацията и най-бързото и комфортно предложение за настаняване на украинските жители.
 До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци
До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци

Друг е въпросът какъв брой от тези места ще бъдат заети

Програмата е написана за 3 месеца съгласно отпуснатите на този стадий средства, а за тези, които се впишат на пазара на труда - единствено за един месец . Може да се мисли за повече - в границите на година, само че това е на по-нататъшен стадий, изясни зам.-министърът. Водят се диалози на европейско ниво за това пребиваването на жителите на Украйна да се поемат от фонд " Солидарност " и механизмът да се задейства, освен за България . В Оперативния щаб на Министерски съвет се разисква да има смяна в българските законови и подзаконови правила, които да ускорят процедурата за работа. Настаняваните у нас са основно жени-майки с деца, мисли се по какъв начин да се подкрепя и развъждането на децата, а дамите да бъдат включени в областта на услугите. Ирена Георгиева сподели, че може да се облекчат процедурите за включване на жителите на Украйна в туристическия бранш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР