До 2025 г. 90% от населението на ЕС, което отговаря

...
До 2025 г. 90% от населението на ЕС, което отговаря
Коментари Харесай

Нов план на ЕК: До 2025 г. 90% от възрастното население на ЕС трябва да бъде изследвано за рак - Здраве

До 2025 година 90% от популацията на Европейски Съюз, което дава отговор на критериите за скрининг, би трябвало да бъде изследвано за рак на гърдата, дебелото черво и маточната шийка. Това планува нова рекомендация Европейския здравен съюз за ранна диагностика на онкологичните болести, която се разглежда в Европейска комисия през днешния ден. Тя е част от Европейски проект за борба с рака.

Целта на предложените промени е да се усили броят на прегледите, като се обзет повече целеви групи и повече онкозаболявания.

" През 2020 година почти 2,7 милиона души в Европейски Съюз са били диагностицирани с рак, а над 1 милион и 300 000 са изгубили живота си в резултат на болестта. Ранната диагностика избавя живота и усъвършенства качеството на живот. С новите препоръки скринингът на рака ще обгръща типове рак, които взети дружно съставляват съвсем 55% от всички нови случаи, диагностицирани в Европейски Съюз всяка година. Тези рекомендации ще подкрепят напъните на ЕС за превенция на онкозаболяванията и компенсиране на пропуските вследствие въздействието на COVID-19 върху диагностиката и грижите за рака ", съобщи Стела Кириакидис, комисар по опазването на здравето и сигурността на храните при представянето на документа.

Финансиране

За реализацията на новата препоръка е планувана финансова помощ в размер на 38,5 милиона евро по програмата EU4Health и 60 милиона евро по Horizon Europe. Комисията ще предложи в допълнение финансиране на скрининговите стратегии по програмата EU4Health за 2023 година Подкрепа може да бъде предоставена и от европейските районни, кохезионни и обществени фондове.

Новото в метода

Промените имат за цел да ускорят навлизането на скрининга за рак на гърдата, колоректален рак и рак на шийката на матката, с цел да се реализира задачата, избрана в Европейския проект за борба рака, за изследване на 90% от таргетните групи до 2025 година Целевият скрининг би трябвало да бъде разширен с диагностика на рака на простатата, белия дроб и стомаха.

Разширяване на целевите групи

С новата скица се уголемява целевата група за скрининг за рак на гърдата и включва дами на възраст сред 45 и 74 години (в съпоставяне с актуалната възрастова група от 50 до 69 години).

Препоръчва се тестването за човешки папиломен вирус (HPV) да се прави на дами на възраст от 30 до 65 години на всеки 5 години или повече за разкриване на рак на шийката на матката, като се вземе поради статусът на имунизиране против HPV.

Препоръчва се триажно проучване за колоректален рак при хора на възраст 50-74 години посредством фекално имунохимично проучване, с цел да се дефинира евентуалното следене посредством ендоскопия/колоноскопия.

Скрининг за още три вида онкоболести

- проучване за рак на белия дроб при сегашни тежки и някогашни пушачи на възраст 50-75 години ;

- проучване за рак на простатата при мъже до 70 години въз основата на проучване на простатен характерен антиген и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) като следващо изследване;

- скрининг за Helicobacter pylori и наблюдаване на предракови стомашни лезии в райони с висока заболеваемост и смъртност от рак на стомаха.

Препоръката обръща изключително внимание на равния достъп до скрининг, потребностите на избрани социално-икономически групи, хора с увреждания и хора, живеещи в селски или отдалечени региони.

Въвежда се постоянен систематичен мониторинг на стратегиите за скрининг , в това число на несъответствията, посредством Европейската осведомителна система за рака и Европейския онкологичен указател на неравенствата.

Стряскащата статистика

През 2020 година почти 2,7 милиона души в ЕС са били диагностицирани с рак. Според оценките един на всеки двама жители на Европейски Съюз ще развие рак през живота си с дълготрайни последствия върху качеството на живот и единствено половината от всички пациенти с рак ще оцелеят.

Препоръката на Съвета от 2003 година формулира изискванията за скрининг за рак, като предизвиква страните членки да ползват основани на популацията стратегии за профилактика с обезпечено качество. След констатациите в в отчета за използване на тази рекомендация от 2017 година стана ясно, че рекомендацията би трябвало да бъде обновена,  поради най-новите научни доказателства.

През февруари 2021 година Комисията показа Европейския проект за победа над рака, със поръчка, че този битката с онкозаболяванията е неин главен приоритет и основен стълб за мощен Европейски здравен съюз. Подобряването на ранното разкриване е една от четирите основни области в този проект.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР