До 20 юли 2022 г животновъдите могат да кандидатстват за

...
До 20 юли 2022 г животновъдите могат да кандидатстват за
Коментари Харесай

Утре изтича срокът за заявления за помощ за нови кланици

До 20 юли 2022 г животновъдите могат да аплайват за подкрепяне по схемата за държавна помощ „ Инвестиции за създаване на кланични пунктове “. Документи се одобряват към този момент в продължение на месец в Областните дирекции на Държавна фирма „ Земеделие “ по място на реализиране на активността по плана.

По схемата се възвръщат до 50% от осъществените разноски за вложения, като оптималният размер на помощта е в размер до 90 000 лв.. Подпомагането се дава за покриване на част от разноските за създаване на стационарни кланични пунктове и/или за закупуване на мобилни такива за рандеман и/или транжиране на месо от лични едри преживни животни и/или дребни преживни животни. Средствата ще се изплащат по банкова сметка на претендента след доказване на осъществяването на инвестицията.

Схемата е създадена по предложение на браншовите организации в бранш „ Животновъдство “ и ще се ползва за втора година. Срокът й на деяние е продължен до 31.12.2022 година Определеният бюджет на помощта за 2022 година е в размер на 1 млн. лв., който ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване. В бюджета на помощта се включват и поетите задължения по подписани контракти за държавна помощ по реда на Указанията за използване на скица за държавна помощ „ Инвестиции за създаване на кланични пунктове ” от предходния банкет.

Кандидати по схемата могат да бъдат аграрни стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 година за интервал от минимум 3 (три) години обратно, считано от датата на кандидатстване, с активност по развъждане на ЕПЖ и/или ДПЖ, както и организации и групи производители, приети със заповед на министъра на земеделието. Указанията за използване на схемата за държавната помощ и документите към нея са оповестени на интернет страницата на Държавен фонд „ Земеделие “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР