До 2 години България ще има цялостна електронна система за

...
До 2 години България ще има цялостна електронна система за
Коментари Харесай

До 2 години България ще има цялостна електронна система за подаване на сигнали за опасности на пътя

До 2 години България ще има цялостна електронна система за подаване на сигнали от жителите за рискове на пътя. Това заяви ръководителят на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата " Малина Крумова по време на Годишните награди на Българската браншова асоциация „ Пътна сигурност ". Създаването на системата е част от признатите промени в Закона за пътищата, стана ясно от нейните думи.

По време на днешната гала оценката „ Институция с огромен принос в пътната сигурност през 2020 година " получи Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата ". „ За мен тази премия е обща, тъй като Агенцията бе основана като обединен координационен орган по проблемите на пътната сигурност на национално равнище. Така че фактът, че неправителственият бранш прави оценка толкоз високо нашата работа, в действителност е оценка и за свършеното от всички виновни институции ", уточни Малина Крумова и благодари на останалите институции за взаимната работа. Председателят на ДАБДП обаче бе безапелационна, че оценките са добър мотив за разискване на провокациите и равносметка на свършената работа, само че същинска премия може да бъде заслужена, когато се реализира заветната нула - без починали по пътищата на България. „ Искрено си го поисквам в името на общата ни идея ", уточни тя.

Изпратихме година с рекордно ниски за България резултати в региона на пътната сигурност. С 26% понижават жертвите на пътя при съпоставяне на данните сред 2019 и 2020 година Ако ги съотнасяме към десетилетието темпа на понижаване е още по-голям: с над 40%, стана ясно по време на събитието. „ Най-важното е всички ние - институции, неправителствен браншове и не на последно място - медиите, да обединим старания и да не допуснем през 2021 година да има растеж на пътния травматизъм. Само по този начин можем да дадем явен знак, че страната ни потегля по стабилно в вярната посока ", акцентира Малина Крумова, която разяснява и дали ограниченията въведени поради Ковид-19 са причина за регистрирания спад.

„ Стъпка в вярната посока са промените на Закона за пътищата, които Народното събрание одобри в последния си работен ден ", сподели ръководителят на ДАБДП. По думите ѝ разширението на обсега на процедурите за пътна сигурност, въвеждането на цялостна оценка на пътната сигурност и подредба на сигурността на пътната инфраструктура и регламентирането на целенасочените инспекции са основни за повишение на сигурността на пътищата. „ Не по-малко значимо е, че с промените се дава опция на всички общини да ползват процедурите за пътна сигурност и за пътища отвън обсега на Закона и за уличните мрежи. Заедно с Вас в този момент ще имаме виновната задача, да подсигуряваме високо качеството на тези процедури ", добави Малина Крумова.

На днешното събитие участваха заместник-министърът на вътрешните работи Михаил Златанов, заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев, заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ангел Попов, ръководителят на Агенция „ Пътна инфраструктура " Георги Терзийски и членовете на УС на АПИ, изпълнителният шеф на изпълнителна организация „ Автомобилна администрация " Бойко Рановски и други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР