До 2-3 седмици очакваме пик на новата вълна от Ковид-19.

...
До 2-3 седмици очакваме пик на новата вълна от Ковид-19.
Коментари Харесай

Проф. Кунчев: Разходете се из българските села и вижте колко много некролози има

До 2-3 седмици чакаме пик на новата вълна от Ковид-19. Това разгласи през вчерашния ден основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Междувременно проф. Радка Аргирова предвижда, че през септември ще се наложи връщане на маските.

" Склонен съм да се съглася с проф. Аргирова, хубаво е хората да са в подготвеност. Омикрон протича по-леко от Делта, само че рискът от тежко притичането е доста по-висок от един грип. В момента имаме лятна вълна. От BА.5 има вълна в цяла Европа, той е резистентен на летните температури ", заяви в " България заран " доктор Аспарух Илиев - началник на инфекциозна лаборатория в Берн.

Хубаво е да сме с бустери и една FFP маска в затворено помещение или доста хора към нас, добави той. По думите му БА.5 протича по-леко, най-често стартира с хрема, болки в гърлото, изнемощялост и кашлица. Но този вид е доста инфектиран, задоволително е малко количество от вируса. 

Д-р Илиев означи, че в България имаме доста по-ниско имунизационно покритие по отношение на другите страни. Не сме добре имунизирани и това ще има отрицателен резултат при вълната от Омикрон, счита той. И добави, че е хубаво нашите лечебни заведения да стартират подготовка от в този момент да се оправят с по-висок брой пациенти.

Д-р Илиев уточни още, че теоретично е допустимо да се заразим с ковид и маймунска шарка, само че той не се тормози от новия вирус и изключва риск от зараза. 

" Проблемът с обривите е, че пораждат 4-5 дни след началото. Няма толкоз доста обриви при всички пациенти, може да остане неусетно първоначално. В доста случаи приказва по-скоро за обща зараза, сътрудниците в България би трябвало да са нащрек ", посочи събеседникът.

" Заобиколени сме от страни, където нещата към този момент са напреднали. В Гърция сега има 10 000 случая дневно. Влезете ли в закрити пространства и в градския превоз, слагайте си маската. Идват туристите, основават се доста повече контакти и то се отприщва ", разяснява на собствен ред математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria ON AIR. 

Според него след към месец ни чакат най-малко по 3-4 хиляди инфектирани на ден. Проф. Кунчев обаче не чака локдаун през лятото.

" През цялото лято е спад, протичащото се е изключение. Надига се нова вълна. Хората смъкнаха маските, новите разновидности се оказаха още по-заразни. Уязвимите хора да взимат ограничения. При Омикрон процентът на смъртността е доста невисок. Проблемът е, че е хиляди пъти по-заразен ", изясни той. 

Математикът е на мнение, че имаме 7-8 пъти повече инфектирани на ден поради скритата заболеваемост.

" Разходете се из българските села и вижте какъв брой некролози има. Хора, които не са разбрали и не си носят маските. Точно там възрастните хора най-вече умират ", заключи проф. Кунчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР