До 2-3 месеца се очаква да отворят врати двата нови

...
До 2-3 месеца се очаква да отворят врати двата нови
Коментари Харесай

Новите центрове за хора с деменция във Варна отварят скоро врати

До 2-3 месеца се чака да отворят порти двата нови центъра за хора с деменция във Варна, заяви Таня Василева, шеф на общинската дирекция " Социални действия “. В момента тече процедура по Закона за публичните поръчки (ЗОП) за избор на снабдител на обществените услуги. Ако няма обжалване, през май двата центъра би следвало да одобряват първите консуматори, стана ясно от думите на Василева.

Единият център се намира на ул. " Петко Стайнов “ №7 и е с потенциал 40 консуматори. В него ще се дава дневна грижа на нуждаещите се. В другия център на бул. " Константин и Фружин “ ще се поставят 24-часови грижи за 15 души с деменция.

Финансирането е обезпечено по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси “, като цената на безвъзмездната помощ е в размер на съвсем 672 000 лева.  Финансовото присъединяване на Община Варна в плана е в размер на близо 111 700 лева, от които 62 700 бяха гласувани от Общинския съвет предходната година. Заради фрапантно повишение на цените на стоките и материалите са нужни спомагателни 49 000 лева за довеждане докрай обзавеждането на двата центъра. На съвещание през днешния ден съветниците от обществената комисия утвърдиха отпущането на тези средства, само че окончателното решение ще вземе локалният парламент.

По време на плана, който ще продължи 12 месеца, услугата в центровете ще е безвъзмездна. За да бъдат включени, потребителите е належащо да имат сложена диагноза от ТЕЛК или ЛКК. Заявления ще се одобряват в Дирекция " Социални действия “ на Община Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР