До 15 януари България трябва да изпрати в Брюксел коригирания

...
До 15 януари България трябва да изпрати в Брюксел коригирания
Коментари Харесай

До 15 януари пращаме в Брюксел коригирания План за възстановяване

До 15 януари България би трябвало да изпрати в Брюксел поправения План за възобновяване и резистентност в частта господство на правото. Това сподели правосъдният министър Надежда Йорданова след чуването си в парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси, представена от БНР.

На няколко пъти Йорданова беше питана за визията на ръководещото болшинство за разработване на механизъм за следствие на обвинител номер едно. По подобен механизъм сега работи интензивно екипът ѝ поради нуждата той да бъде разказан и изпратен в Брюксел като част от поправения по гледище на Европейска комисия План за възобновяване и резистентност.

По какви текстове се работи

Основният текст, по който България работи, е обвързван с контрола и отчетността на основния прокурор. Именно в тази посока работят и специалистите, защото предлагането, което е пристигнало от Европейската комисия, е било следствие против основния прокурор да се води от съдия-следовател.

Такава фигура обаче у нас няма. Затова сега се преценя кой да може да проверява основния прокурор, като разновидността е това да бъдат съдии, прокурори или следователи на висшо равнище - към момента се прецизира, които да се избират със системата за инцидентно систематизиране на делата.

И във времето, в което не проверяват основния прокурор, тъй като не се чака той да бъде обект на наказателно гонене безусловно, да работят своята нормална работа. Точният механизъм и плануваните отбрани за тези магистрати би трябвало да са факт до 15 януари, сподели правосъдният министър.

Нещата се доизчистват от позиция на конституционното им синхронизиране, сподели Надежда Йорданова, която беше безапелационна, че страната ни ще предложи подобаващ модел, тъй като една от задачите на нейния мандат е точно да се реши въпросът с контрола и следствието против основния прокурор.

" Иван Гешев да освободи от наличието си правосъдната система " - за това прикани за следващ път правосъдният министър Надежда Йорданова. Този път го направи пред депутатите от парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси по време на първия си блиц надзор.

Поредният апел Иван Гешев да си върви тя направи в отговор на въпрос на Движение за права и свободи какво ще направи, с цел да спре " междузвездната война " сред прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и самата нея:

" Упражняването на пълномощия по този начин, както са планувани в закона, институционални рецесии. В последна сметка разделянето на управляващите е един от главните му съставни елементи, че власт власт възпира ".

След това заявява, че ще направи всичко допустимо за разработване на механизъм, по който да се търси действителна отговорност на основния прокурор, който и да е той:

" От позиция на основния прокурор Гешев той би следвало да освободи от наличието си правосъдната система, тъй като сме очевидци на поредност от негови дейности, които като се изключи че не си извършва своите отговорности, ами отмества дебата в неправилна посока ".

Извън залата за отговори на депутатски въпроси Надежда Йорданова прикани Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да работят в границите на своите пълномощия, а на въпрос за от време на време назоваваните от вътрешния министър Бойко Рашков имена на политици и партии по отношение на следствия, тя призна:

" България продължава да има проблем със зачитането на презумпцията за невиновност, тъй че приканвам всички сътрудници - било то от Министерски съвет, било то от прокуратурата, било то от други магистрати, най-стриктно да съблюдават тази хипотеза ".

Йорданова беше изслушана от парламентарната Правна комисия, където в продължение на час и половина дава отговор на въпросите на депутатите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР