До 11:00 часа днес са проверени 6 автокъщи и 15

...
До 11:00 часа днес са проверени 6 автокъщи и 15
Коментари Харесай

45 души са задържани по време на акцията срещу автомафията у нас

„ До 11:00 часа през днешния ден са тествани 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са две транспортни средства, оповестени за общодържавно търсене. До същия час са арестувани и 45 души. “

Това съобщи шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов на ексклузивен брифинг във връзка днешната.

От думите му стана още ясно, че до този миг 35 лица са разпознати като водачи на разнообразни проведени незаконни групи за обири на коли. 

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева даде в детайли пояснение и за целия механизъм на кражбите, като съобщи, че автоджамбазите стават все по-иновативни в дейностите си.

 Специализирана акция
Специализирана акция. Снимка: ОДМВР-Варна

„ Има нови способи, с които единствено за няколко минути могат да отворят и възпламенят автомобила. Те съумяват да прихванат сигнала от ключа и да го трансферират на друго устройство, което се събира в един дребен куфар. Преди трябваше крадецът да е на един метър разстояние, само че към този момент може да се прихване и от пет метра. Това може да стане, даже когато притежателят се намира в жилището си, а крадците стоят пред вратата “ , изясни тя.

Милева добави, че сега една дребна машинка  може да отключи безценен джип . Подобни устройства на пазара се оферират по 60 000 лв.. Схемата за кражба постоянно включва изнудване , като автоджамбазите от време на време желаят възнаграждeние, а в други случаи непосредствено откуп за връщане на откраднатия автомобил.

Борислав Сарафов добави, че към 80% от колите се разфасоват на части, а останалите се изнасят с подправени документи за Русия и страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Целта на Националната следствена работа е да пресече този канал.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР