Дните, в които марката Volkswagen беше символ за обикновен автомобил

...
Дните, в които марката Volkswagen беше символ за обикновен автомобил
Коментари Харесай

Тест драйв: Volkswagen Arteon

Дните, в които марката Volkswagen беше знак за елементарен автомобил на налична цена, който всеки средностатистически човек може да има, са окончателно отминали. И до момента в който мнозина ронят сълзи пред окачена на стената фотография на класическия Beetle, светът непрекъснато се трансформира, а Volkswagen се приспособява.

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация: 2.0 TDI BMT
Работен размер: 1968 куб. см.
Мощност: 240 к.с.
Въртящ миг: 500 Нм
Ускорение: 6.5 сек. до 100 км/ч
Максимална скорост: 245 км/ч
Среден разход: 5.9 л/100 км
Трансмисия: 7-степенна автоматизирана
Базова цена: 57 785 лева

Бизнесът с коли се промени радикално, хората започнаха да търсят " премиум " качества във всеки автомобил и станаха по-претенциозни от всеки път . Колите към този момент се употребяват от 5 до 10 години, а не както положителният остарял Beetle, от който към момента има екземпляри в придвижване - някакъв си половин век по-късно. А може и повече. Компаниите започнаха да сплотяват старания. Появи се концернът Volkswagen Group, чието портфолио е по-дълго от менюто на ресторант и включва марки като Lamborghini, Bentley и Bugatti.

Заради всичко това през днешния ден не трябва да ни учудва, че стоим пред Volkswagen Arteon - супер първокласно купе с четири порти, чийто навъсен външен тип ни кара да се усещаме отговорни, че сме се родили .

 Снимка 342128

ПРИСЪСТВИЕ

Ако има нещо, с което Arteon шокира още от първата секунда, това сигурно е външният тип . Той е, меко казано, нагъл - има остри черти, нападателни линии и великански джанти . Целта е повече от ясна - да се наложи новото име на пазара и да се провокират всички одобрени играчи в сегмента на първокласните купета с четири порти.

Нужно ли е всичко това на един Volkswagen? Зависи, само че в търсенето на нови клиенти всяка компания е длъжна да поема опасности и нови провокации.

 Снимка 342123

Като споделяме " нови ", нямаме поради напълно нови. Arteon е правоприемник на добре познатия от предишното Passat CC , само че приликите сред двата автомобила се изчерпват чисто и просто с концепцията за постигането на съвършената композиция сред удобен и атрактивен дизайн.

Arteon има ниска и спускаща се гладко надолу линия на покрива, само че все пак интериорът е задоволително необятен , а в багажника има премного място за багажа на четирима . Но той е и много комфортен за товарене, защото капакът му се отваря дружно със задния прозорец, което разкрива един същински огромен ярък отвор.

Останалото доста прилича на състезателен автомобил за дълги пътешествия , с тази разлика, че те нормално разполагат единствено с две порти, което прави сядането на задните седалки не толкоз грациозно и прелестно деяние.

 Снимка 342124

ПОВЕДЕНИЕ

Volkswagen Arteon наподобява и се усеща като огромен автомобил . И това е напълно в реда на нещата, имайки поради, че най-добре оборудваната версия на автомобила - с двулитров TDI мотор с 240 конски сили под капака , тежи 1830 кг. Преди обаче да се възмутите от наднорменото тегло, би трябвало да кажем, че в този случай Arteon разполага със система за задвижване на четирите колела, а моторът е смесен със 7-степенна автоматизирана DSG скоростна кутия.

Най-добър е за: дълги пътувания
По-добър е от: общоприет седан
Липсва му: малко невзискателност
Не става за: дискретно напредване

Това е най-мощният дизелов мотор , с който Arteon се предлага на българския пазар сега, само че той е задоволителен, с цел да ви убеди, че не се намирате на борда на елементарен седан. Въпреки че моторът е дизелов, инженерите са се постарали да създадат по този начин, че той да бъде задоволително прелестен за слушане.

Това, несъмнено, се дължи не толкоз на изпускателната система, колкото на специфични устройства за генериране на неестествен двигателен тон в купето , които се обострят, когато изберете спортния режим на работа. Тяхната цел е само да ви доставят наслаждение, без да пречите на близките, а и без да се компрометира екологичността на автомобила. Макар че в последната година основните думи " екологичност " , " дизелов мотор " и " Volkswagen " не постоянно водят до позитивни вести при търсене в интернет.

 Снимка 342126

УСЕЩАНЕ

Сигурност . Това пък е основната дума, с която най-лесно може да се опише субективното чувство в Arteon. Той е препълнен с дейни и пасивни системи за сигурност , които - за разлика от други коли, не досаждат по никакъв метод и не скапват чувството зад кормилото . Въпреки това обаче, знаете, че те работят и даже в случай че надцените качествата си, колата има ресурса да ви защищити и да ви елементарни грешките.

Различни радари и камери наблюдават всичко в близост, системата за надзор на сцеплението внимава да не изпуснете контрола над дългото близо пет метра купе, а 4Motion системата за задвижване на четирите колела подсигурява бързото ускоряване от място , както и съответното излизане от завой при по-спортен жанр на шофиране.

 Снимка 342125

НЕГАТИВИ

Цената несъмнено е един от тях, в случай че преглеждаме Arteon с упованието да бъде наличен Volkswagen. За добре оборудвана версия ще би трябвало да платите най-малко 70 000 лева, а разновидностите с четири задвижващи колела стартират от 80 000 лева

От друга страна, това звучи като същински преференциална договорка на фона на предложенията от Audi, Mercedes и BMW .

Другият проблем на Arteon се показва в изчезналата му еднаквост . Когато става въпрос за Volkswagen Golf или Volkswagen Passat, човек бързо трансферира десетки години обратно история на модела в съзнанието си. Arteon ненапълно е чисто нов състезател на пазара , само че въпреки това е пряк правоприемник на Passat CC и употребява добре познатата ни MQB модулна платформа на Volkswagen, въз основата на която са основани и последните генерации на Golf и Passat. Малко е объркващо, само че още веднъж е в духа на настоящите процеси в автомобилния свят.

ПОЗИТИВИ

Едва ли има по-достъпно и, в същото време, атрактивно купе с четири порти на пазара сега. Arteon е модел, който е непосредствено в задачата за хора, държащи на своя имидж в обществото . Не е допустимо да пристигнете някъде с Volkswagen Arteon и по-късно автомобилът ви да не стане тематика за диалог . Особено версиите с R-Line оптичен пакет, какъвто беше тестовият автомобил. Свикнали сме по този начин да наподобяват концептуалните разработки, а Volkswagen някак съумя да придвижи този дизайн и в собствен сериен модел. За което единствено можем да се радваме.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР