Дни след трето поредно увеличение на лихвените проценти, президентът на

...
Дни след трето поредно увеличение на лихвените проценти, президентът на
Коментари Харесай

Лагард: Лихвите в еврозоната ще растат още

Дни след трето следващо нарастване на лихвените проценти, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард сподели, че знакът ще пораства още за да се противодейства на високата инфлация, предава Българска телеграфна агенция.

Средносрочната цел за инфлация от 2 на 100 остава, съобщи тя пред латвийския новинарски портал " Делфи " (Delfi), представена от ДПА. " Желаната посока е ясна, само че към момента не сме там. Ще имаме спомагателни нараствания на лихвените проценти в бъдеще ", споделя Лагард в изявлението, оповестено и на уеб страницата на ЕЦБ през днешния ден.

Нарастващите цени на силата и храните подхранват инфлацията от месеци. През октомври потребителските цени в еврозоната са били с 10,7 на 100 по-високи в съпоставяне със същия месец на предходната година - рекордно високо равнище от основаването на еврозоната.

За да ограничи инфлацията, предходната седмица ЕЦБ реши да увеличи лихвените проценти за трети следващ път.

Това значи, че главният лихвен %, при който комерсиалните банки могат да заемат пари от ЕЦБ, към този момент е 2 на 100. По-високите лихви вършат заемите по-скъпи. Това може да забави търсенето и по този метод да противодейства на високата инфлация, ограничавайки потреблението.

" Колкото по-дълго инфлацията се задържи на толкоз високи равнища, толкоз по-голям е рискът тя да се популяризира в цялата стопанска система ", сподели още тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР