Дни след като Столична община бе осъдена да премахне трамвайното

...
Дни след като Столична община бе осъдена да премахне трамвайното
Коментари Харесай

Осъдената Столична община най-после ще махне релсите по „Скобелев“

Дни откакто Столична община бе наказана да отстрани трамвайното трасе по локалното платно на бул. „ Скобелев “ при тунела към НДК поради наднормен и рисков за здравето звук, кметството разгласи конкурс за „ реализация на ново транспортно-комуникационно решение по бул. „ Скобелев “ от бул. „ Христо Ботев “ до бул. „ Витоша “, включващ транспортен тунел „ НДК “. Това е ремонт, който кметът Йорданка Фандъкова дава обещание на софиянци от дълги години. планува още рехабилитация на пътните платна след тунела по бул. „ Васил Левски “ от бул. „ Фритьоф Нансен “ до ул. „ Граф Игнатиев “. Обществената поръчка е на стойност 17,5 млн. лева без Данък добавена стойност и е част от по-голяма процедура за общо 61 млн. без Данък добавена стойност, в която влизат още два големи обекта в София.

Премахването на трамвайното трасе по „ Скобелев “ ще се извърши по метода на инженеринга, при който една компания проектира, извършва и управлява качеството на дейностите. Срокът за привършване на дейностите е 420 дни, от които до 120 дни са планувани за планиране и до 300 дни – за осъществяване. Според критериите на търга препоръчаната цена ще има 50 на 100 тежест при избора на победител. Другите 50 на 100 ще са за технологията и организацията на строителните работи. Крайният период за кандидатстване е 26 септември.  

Решението на Софийския градски съд е трамвайното трасе да се отстрани най-късно до година след влизане в действие на правосъдния акт. Преди дни от Столична община оповестиха, че ще изпълнят разпореждането, само че желаеха повече време. Както „ Сега “ писа, в средата на август Софийски градски съд подреди кметството да прекрати употребата на краткотрайното трамвайно трасе по " Скобелев ". Делото се води от 2017 година с иск на 7 души, към които се причисляват още 11. Ищците припомнят, че това трасе е реалност от 2010 година по отношение на построяването на втория диаметър на софийското метро.

В решението си правосъдният състав с ръководител Гергана Коюмджиева постанови, че въпросното трасе би трябвало да бъде преместено. " В хода на правосъдното дирене по неоспорим метод бе потвърдено съществуването на наднормен звук и трептения в жилищата, намиращи се в процесния сектор и причинната връзка с твърдяното несъблюдение на отговорностите на ответната община за надзор и ръководство на дейностите, свързани с организацията на градския превоз, и съответно с краткотрайно трамвайно трасе. Не бе открито осъществяване на задължението на кметовете на Столична община да провеждат и контролират придвижването на превоза в обитаемоте места с оглед понижаване на шумовите равнища до допустимите правила ", написа в претекстовете.

Софийски градски съд откри още, че шумът от преминаващите трамваи по „ Скобелев “ доближава равнища, които са рискови за здравето. " От признатата сложна медико - психическа експертиза несъмнено се откри, че продължителните наднормени равнища на звук и трептения оказват неподходящо влияние върху организмите на изложените на звук лица. Тези негативни въздействия водят до повишение на общата заболеваемост в резултат на намалената имунна отбрана на организма “, написа правосъдният състав.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР