Дни след като пилотите от авиобаза „Граф Игнатиево” отказаха да

...
Дни след като пилотите от авиобаза „Граф Игнатиево” отказаха да
Коментари Харесай

Генерал разкри какво се случи всъщност на авиобаза "Граф Игнатиево"

Дни откакто водачите от авиобаза „ Граф Игнатиево” отхвърлиха да излетят на подготвителни полети novini.bg попита някогашния зам. - министър на защитата в служебния кабинета на Огнян Герджиков бригаден военачалник о.р. Стефан Петров за какво това се случи. Той отговори непосредствено на въпросите ни протест, цирк или просто заслужено неодобрение бе постъпката на летците ни.

Днес поради неприятното положение на техниката водачите летят рисково малко. Те се борят да натрупат по 30 часа във въздуха годишно и не всички съумяват, макар че стандартът в НАТО е 180 часа.

От години водачите ни безусловно летят на лична отговорност, съобщи военачалник о.р. Петров. Той е безапелационен, че протест сред летците няма, разгласи се и срещу появилото се изказване, че може някой извън да им въздейства. Според него в действителност летателните часове за година са извънредно малко при изискване, че тези хора би трябвало да са в подготвеност постоянно да извършват задачи без значение кога на денонощието и при какви метеорологични условия.

Относно положението на бойната ни авация, някогашният зам. - боен министър сподели, че то е много неприятно. Във връзка със декларираното от премиера Бойко Борисов, че за авиацията са дадени милиарди и са купени най-скъпите хеликоптери и самолети, военачалник о.р. Петров съобщи, че това е изцяло обикновено. По думите му е редно за българските летци да се прави доста, тъй като те са хората, които са в подготвеност постоянно да ни пазят.

Генерал о.р. Стефан Петров е роден през 1957 година и приключва Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски” през 1980 година със компетентност „ летец-пилот”. По-голямата част от пилотската му кариера минава във вертолетната авиация, най-много на щурмовия Ми-24, образователния Bell 206 и транспортния AS 532 Cougar. Има общо над 3100 часа нальот.

От 2003 до 2010 година е пълководец на 24-та вертолетна авиобаза Крумово. Между 2010 и 2013 година е във Военновъздушното командване на НАТО в Измир, където е заместник-началник щаб и и.с. шеф щаб.

От 2013 до 2014 година е шеф на дирекция „ Операции и подготовка” в МО, а от 2014 до 4 март 2015 година е шеф щаб на Съвместното командване на силите. Освободен от военна работа на 4 март 2015 година след навършване на пределна възраст за званието му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР