Дни преди срещата на МВФ в САЩ шефката му Кристалина

...
Дни преди срещата на МВФ в САЩ шефката му Кристалина
Коментари Харесай

Експерти: Кристалина Георгиева може да фалира МВФ

Дни преди срещата на МВФ в Съединени американски щати шефката му Кристалина Георгиева направи две значими изказвания. В едното разгласи, че международната стопанска система тази година ще забави ход поради войната в Украйна. А в другото предложи страните да се борят против това с повече вложения – най-много за образованието на девойки и млади дами.

Изявлението ѝ бе признато с остри рецензии. Десетки икономисти и специалисти предизвестиха Георгиева, че под нейно управление МВФ се занимава най-вече с тематики, които не са в главната му подготвеност, заяви немският вестник „ Ханделсблат “ в обширна публикация за Кристалина Георгиева. Всъщност МВФ е учреден, с цел да подсигурява заеми на страни в потребност и да подсигурява интернационалното съдействие във валутната политика, както и да провежда разширението на международната търговия. За политиката в разрастващите се страни в света на финансите дава отговор Световната банка, а не МВФ.

Критиците на Георгиева обаче се притесняват, че тя е смесила дилемите на двете институции, подкопавайки по този начин устоите и задачите на МВФ.

Това не са първите рецензии по отношение на Георгиева, напомня вестникът. Директно след избирането ѝ на този пост през 2019 година стартира пандемията и срещите на терен се оказаха невъзможни. В същото време стана ясно, че новата шефка на МВФ е злоупотребила с поста си като началник на Световната банка, като е разрешила разкрасяването на отчетите за Китай.

Сега рецензиите не секват и поради новата посока, която тя задава на МВФ. Преди дни икономистът Кенет Рогоф разгласява доста обсъждана във финансовите кръгове публикация, в която упреква МВФ, че „ като че ли към този момент няма предпочитание да се занимава с финансовата непоклатимост в света “.

Вместо това се трансформира в благотворителна организация.

„ Изчезването на обичайния МВФ съставлява огромна заплаха за международната стопанска система “, предизвестява той.

Някои от сътрудниците на Георгиева я упрекват даже, че зачертава десетилетните правила на фонда, с цел да се инсценира тя самата като майка Тереза на политиката за развиване. Неназован помощник на Георгиева споделя пред „ Ханделсблат “:

„ Това към този момент не е МВФ, който познавам. Под риск е целият международен стопански модел “.

Освен това шефката му застрашавала финансите на фонда. МВФ финансира заемите за нуждаещи се страни от финансовите инвестиции на членките си. В подмяна на заемите фондът изисква промени и преструктуриране. В доста страни той е откровено ненавиждан поради шоковата терапия, която ползва.

Още под управлението на Кристин Лагард обаче фондът стартира да взима поради и потребностите на най-засегнатите от шоковата си терапия. За разлика от Лагард обаче Георгиева не съумява да сътвори добра атмосфера на работа.

„ Лагард се доверяваше на сътрудниците си и работехме като колектив. Георгиева не се доверява на никого. А който не следва абсолютно новия ѝ курс, има проблем “, споделя още сътрудникът.

Новият курс се състои в това да се дават допустимо най-вече пари на нуждаещите се страни. През миналите две години МВФ е дал 171 милиарда $ помощ на 90 страни. Проблемът не са толкоз парите, колкото обвързваните с тях промени. Качеството на стратегиите за промени, които получателите на заеми показват, става все по-лошо, а контролът отслабва.

Като образец се дават стратегиите за Нигерия през 2020 и Аржентина през 2018. Аржентинската стратегия започва преди Георгиева да влезе във фонда, само че по нейно време там не се правят промени.

„ Човек остава с усещане, че парите на МВФ са свободни за разпределяне “, подлагат на критика експертите.

За програмата за Етиопия пък Георгиева персонално открива дупка в разпоредбите на МВФ, с цел да им отпусне повече пари, в сравнение с им се поставят. В публикацията си Рогоф предизвестява, че МВФ въпреки всичко е кредитна организация и би трябвало или да си получи в някакъв миг парите назад, или ще банкрутира.

Георгиева също така персонално е блокирала основаването на вътрешна комисия, която да следи под лупа инфлацията в Съединени американски щати. До какъв брой личните ѝ сътрудници не утвърждават курса ѝ се вижда и от всеобщото овакантяване на чиновници, показва още вестникът.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР