Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта

...
Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Сегашните ваксини ще са по-малко ефикасни срещу Омикрон според шефа на "Модерна"

Дневник " следи разпространяването и резултатите от ковид по света. Карта на заболяването.

13:05Петролът поевтиня поради несигурността към COVID-19Котировките с 2 %, в синхрон с по-широките финансови пазари, откакто информация в медиите сложи под подозрение ефикасността на имунизациите против разновидността Омикрон на ковид, съобщи " Ройтерс ".

И двата сорта нефт поевтиняха с над 1 $ на фона на новината.

Брентът изгуби 1.82 $ или 2.5 на 100 до 71.62 $ за барел, а американският лек недопечен - 1.61 $ или 2.3 на 100 до 68.34 $ за барел.

Петролните котировки се сринаха с 12 на 100 в петък, наред с другите пазари, поради опасенията, че мощно мутиралият Омикрон ще провокира нови локдауни и ще подкопае световния напредък, което ще отслаби търсенето на нефт.12:56Сегашните ваксини ще са по-малко ефикасни против Омикрон, счита шефът на " Модерна " Съществуващите ваксини против COVID-19 ще бъдат по-малко ефикасни против разновидността Омикрон на ковид и ще са нужни няколко месеца, с цел да се създаде нова ваксина. Това съобщи шефът на американската фармацевтична компания Модерна в изявление за в. " Файненшъл таймс ", предадоха международните организации

Според Стефан Бансел ще има доста понижаване на ефикасността на имунизациите, добавя той и споделя, че данните за ефикасността на актуалните ваксини против Омикрон ще бъдат разполагаем в идните две седмици.

Световната здравна организация счита, че новият вид на ковид съставлява доста висок риск на международно равнище. Министрите на опазването на здравето на Г-7 пък през вчерашния ден се събраха на незабавно съвещание поради новия вид. Редица страни взеха решение да затворят границите си поради него.

Стефан Бансел споделя, че учените са обезпокоени от Омикрон, тъй като 32 разновидности от неговите 50, се намират в шипчестия протеин, който е ключът за навлизане на вируса в организма. Според Бансел актуалните ваксини няма да имат същата степен на резултатност, която са имали против разновидността Делта.

Модерна към този момент разгласи желание да създаде бустерна доза, която да е характерна за новия вид. Пфайзер също изрази такова желание. Според шефа на Модерна неговата компания може да достави сред 2 и 3 милиарда дози през 2022 година, само че ще бъде рисково да се ориентира цялото произвеждане към една характерна ваксина, ефикасна единствено против разновидността Омикрон, до момента в който към момента се популяризират и други разновидности на вируса.08:33Омикрон основава риск за световния напредък и инфлациятаВариантът Омикрон на ковид би могъл да навреди на вероятностите за световен стопански напредък, като в същото време тласка цените нагоре, обявиха през днешния ден рейтинговите организации " Фич " (Fitch Ratings) и " Мудис " (Moody`s Investors Service), откакто Световната здравна организация (СЗО) заяви, че новият вид крие доста висок риск от скокове на инфекциите, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Вариантът Омикрон основава опасности за световния напредък и инфлацията, изключително тъй като идва в миг на към този момент напрегнати вериги на доставките, увеличена инфлация и дефицит на трудовите пазари ", е декларирала в коментар по е-поща пред " Ройтерс " Елена Дъгър от " Мудис ".

Според нея е евентуално разновидността да засегне и търсенето по време на идните празници. " Ако новият вид засегне интереса към рискови вложения на международния пазар, това ще докара до още по-голям финансов напън върху емитентите на дълг с огромни финансови потребности. Например страни от нововъзникващи пазари, които разчитат на заеми на интернационалния пазар, може да бъдат изправени пред увеличени опасности за рефинансирането си ", споделя Дъгър.

От своя страна " Фич " декларира, че е прекомерно рано да включи резултата от разновидността Омикрон в прогнозите си за икономическия напредък, до момента в който няма повече данни за заразността му и тежестта на болестта.
" В момента считаме, че нов огромен и едновременен световен срив, какъвто беше следен през първата половина на 2020 година, е доста едва евентуален, само че нарастването на инфлацията ще усложни макроикономическия отговор, в случай че новият вид се откри ", се споделя в позицията на " Фич ".

 Коронавирусът по света: Сегашните ваксини ще са по-малко ефикасни против Омикрон съгласно шефа на
© Reuters

От своя страна президент на Съединени американски щати Джо Байдън прикани американците да не се поддават на суматоха и съобщи, че американското държавно управление работи с фармацевтични компании за разработване на оперативни проекти, в случай че има нужда от ваксини. Байдън съобщи, че Съединени американски щати няма да се завръщат към локдауна през тази зима, само че прикани хората да се имунизират, да си слагат бустерни дози и да носят маски.07:35Полша разгласи нови меркиПолша заяви през днешния ден, че ще забрани полетите до седем африкански страни, ще удължи периода за карантина до 14 дни за идващите от страни отвън Шенгенската зона пасажери и ще намали допустимия брой гости тук-там като заведенията за хранене, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Във връзка с възникването на новата разновидност и евентуалното ѝ въздействие на развиването на пандемията подготвихме незабавен пакет с ограничавания ", сподели на брифинг министърът на опазването на здравето на Полша Адам Неджелски. Той посочи, че 14-дневната карантина за пасажерите, идващи от страни отвън Шенгенската зона, може да бъде съкратена до 8 дни при показване на негативен тест за ковид.07:33Ирландия изследва повече от 10 хипотетични случая на новия вид на ковид Омикрон, откакто първични проби демонстрираха, че те имат профил, различаващ се от преобладаващия вид Делта, сподели през днешния ден здравният министър Стивън Донъли, представен от " Ройтерс ".

За разлика от Делта, който е доминира по света тази година, Омикрон има разновидност, известна като " отпадане на S-гена ", което значи, че писиар тестванията могат да открият съществуването на новия вид.
Донъли сподели, че пробите, за които се допуска, че са на новия вариант, са били изпратени за цялостно генетично секвениране, само че добави, че е евентуално здравните чиновници да потвърдят случаите на разновидността Омикрон през идните дни.

" Не е допустимо да знаем с акуратност какъв брой случая имаме. Броят на пробите, които бяха изпратени за цялостно геномно секвениране, е малко над 10, въз основа на позитивните случаи, които ще бъдат подложени на този вид проби ", сподели Донъли пред ирландската телевизия " Върджин медия нюз ".

Ирландските управляващи предложиха на жителите на страната да заобикалят пътувания по несъществени мотиви до седем страни в Южна Африка поради безпокойството към разновидността Омикрон, открит за първи път в този район, като могат да върнат условието за наложителна карантина в хотел в опит да забавят разпространяването на новия вариант.07:18 " Корона бонуси " за държавните чиновници в ГерманияРаботещите в държавните служби в Германия ще получат бонуси от 1300 евро поради пандемията и заплатите им ще бъдат нараснали с 2.8% от следващата година, съобщи ДПА. Повече от 1 млн. държавни чиновници във федералните провинции ще получат освободено от налози особено заплащане най-късно до края на март. Бонусите бяха контрактувани след опасност за протестни дейности от работещите в академични лечебни заведения, детски градини, учебни заведения и полицейски сектори и администрации. Преговорите за разрешаване на разногласието продължиха през уикенда и до ранните часове през днешния ден.

Председателят на профсъюза " Верди " Франк Вернеке назова съглашението " обичайно ". " Верди " и асоциацията на държавните чиновници започнаха договарянията в края на лятото с претенции за повишение на заплатите с най-малко 150 евро на месец и 300 евро на месец за работещите в областта на опазването на здравето.
Федералните провинции в качеството си на работодатели дефинираха тези претенции като нереалистични, имайки поради към този момент високите разноски, свързани с пандемията, в поддръжка на здравните услуги, стопанската система и общините.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР