Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта

...
Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Словакия забрани на неваксинираните шопинг и развлечения

Дневник " следи разпространяването и резултатите от ковид по света. Карта на заболяването.

09:02Бустерът в Италия - след пет месеца, не след шестИталианският здравен министър Роберто Сперанца съобщи, че италианците ще могат да получават бустерна доза от имунизацията против COVID-19 пет месеца след довеждане докрай да първия цикъл на имунизация, заяви Ройтерс.

" Подсилващата доза е от основно значение, с цел да защитим по-добре себе си и близките. След последната рекомендация на Италианската организация по медикаментите (АИФА) ще стане допустимо бустерна доза да се слага пет месеца след довеждане докрай на първия цикъл на имунизация ", цитира Българска телеграфна агенция Сперанца.

Европейската организация за медикаментите предложи подсилващата доза да се слага минимум шест месеца след привършване на първичния цикъл на имунизация. Само за хора със мощно отслабена имунна система не е предложен интервал сред инжекциите.08:45Премиерът на Франция е позитивен за COVID-19Френският министър председател Жан Кастекс даде позитивен тест за ковид в понеделник, часове - броени, откакто се срещна с белгийския си сътрудник Александер де Кро и белгийското държавно управление за взаимно съвещание на двете държавни управления в Брюксел. Де Кро и четирима белгийски министри са сложени под карантина, съобщи Франс прес.

Следобед Кастекс научил, че една от дъщерите му, на 11 години, е инфектирана с ковид. Направеният му PCR тест е позитивен.

56-годишният Кастекс, който се имунизира напролет с " АстраЗенека " има леки признаци, по-конкретно лека кашлица, споделиха хора от екипа му. Той ще се изолира за 10 дни, само че ще продължи да работи.

Досега френският министър председател на три пъти се оказваше контактен със инфектирани, само че пробата му за ковид бе негативен, отбелязва Агенция Франс Прес.

Де Кро ще си направи PCR тест във вторник и няма да взе участие в обществени прояви до излизането на резултата, оповестява Българска телеграфна агенция. Под карантина остават и министрите на външните и на вътрешните работи, на защитата и на правораздаването.08:27Чехия и Словакия не пускат неимунизирани в заведения и магазиниСловакия стана третата европейска страна, след Австрия и Чехия, която забрани достъпа на неимунизираните до заведения и услуги. Решението, което влезе в действие от понеделник, беше взето от държавното управление поради бързото повишаване на случаите на заболели от COVID-19. Интензивните отделения на лечебните заведения се изпълниха главно с неимунизирани, оповестяват Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Премиерът Едуард Хегер съобщи, че управляващите съществено обмислят въвеждане и на национална карантина.

Чешкото държавно управление изпрати военни да оказват помощ в претрупани лечебни заведения и обмисля дали да разгласи изключително състояние, с цел да призове и студенти по медицина.

Само имунизирани или възстановили се от COVID-19 през последните шест месеца могат да посещават заведения за хранене, хотели, услуги или публични събития. Представители на Чешката лекарска камара молиха за въвеждане на локдаун и наложително имунизиране на здравните и обществените служащи. В Словакия държавното управление затвори множеството заведения за хранене и те могат да оферират единствено храна за у дома. Достъпът до услуги за неимунизираните е стеснен.

Прага и Братислава се надяват, че фокусирането на новите ограничавания върху неимунизираните ще даде подтик на имунизационната акция, която изостава по отношение на междинното за Европа. Според Европейския център за надзор и профилактика на болести имунизираните в Словакия са 46.8%- повече единствено от тези в Румъния и България. В Чехия 60% от популацията са с най-малко една доза ваксина.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР