Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта

...
Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Случаите във Великобритания намаляват

Дневник " следи разпространяването и резултатите от ковид по света. Карта на заболяването.

09:05Великобритания записва спад при новозаразените с COVID-19Великобритания регистрира 32 322 нови случая на COVID-19 в понеделник, което значи, че случаите, обявени сред 2 ноември и 8 ноември, са намалели с 16.6% спрямо предходните седем дни.

Съобщава се, че още 57 души са умряли през денонощието, което е с 8.2% по отношение на миналата седмица. Промените в броя на смъртните случаи нормално изостават по отношение на новозаразените, напомня Ройтерс.

Междувременно, министър председателят Борис Джонсън насърчи възрастните жители да си слагат бустерна доза ваксина, с цел да противодействат на отслабването на имунитета от първичната имунизация.

" Подсилващата доза е нещо доста дейно. Тя е нещо отлично. Хората получават 95% повече отбрана... Ако са минали повече от 5 месеца от имунизацията ви, може да резервирате час за подсилваща ваксина онлайн ", сподели Джонсън.

Англия е една от най-масово имунизираните страни в света. Властите още през октомври оповестиха, че четвъртата вълна се развива основно измежду учениците, където имунизационното покритие е по-ниско и приканиха за ускорение на акцията за ваксиниране на младежи сред 12 и 18 г.08:56Дания връща здравния пропускДатското държавно управление предложи връщането на цифровите Коронавирус документи, известни като " корона паспорти " за допуск до публични места, заяви Ройтерс.

Броят на ежедневните инфекции непрекъснато нараства, надхвърляйки 2300 през последните дни от малко над 200 в средата на септември. Коефициентът на полоителни проби се е покачил до 2.3% в края на октомври от 1.2% през септември. Над 80% от популацията е имунизирано.

Дания беше една от дребното страни, които отстраниха съвсем всички ограничавания през септември, откакто избегна трета вълна от инфекции напролет и лятото, с помощта на строгата карантината, наложена след Коледа.

" Няколко европейски страни към този момент са в средата на своята четвърта вълна. В Дания се насочваме към нашата трета вълна ", сподели министърът на опазването на здравето Магнус Хойнике.

Предложената от държавното управление мярка предстои на утвърждение от Народното събрание. Предвижда се пропускът да стане изискване за достъп до питейни заведения и заведения за хранене, както и за събирания на закрито с потенциал от над 200 души, като кина и музеи08:42Носенето на маски не е вредноНяма безапелационни доказателства за риск от рак от синтетични маски за лице и хората би трябвало да продължат да ги носят, съобщи Европейската комисия в отговор на белгийско изследване, което предизвести, че те може да съдържат канцерогени.

Маските за лице са считани за решителен инструмент за понижаване на разпространяването на COVID-19 и се трансфораха в всекидневен продукт за огромна част от международното население по време на пандемията, оповестява Ройтерс.

В отчет от октомври на белгийската организация за публично опазване на здравето Sciensano се споделя, че в синтетичните маски за лице, които е изследвала, е разкрил титанов диоксид (TiO2).

Титановият диоксид се употребява като бял оцветител и матиращ сътрудник в маски и текстилни артикули, както и слънцезащитни артикули, бои и хранителни артикули като супи и дъвки.

" Според на наличните сега детайли не може да се заключи, че маските за лице FFP или хирургическите маски, които могат да съдържат TiO2, съставляват риск за здравето ", сподели представител на Комисията пред Ройтерс.

След публикуването на изследването белгийският министър на опазването на здравето Франк Ванденбруке съобщи, че са нужни повече проучвания, само че прикани обществеността да продължи да употребява маски, защото няма доказателства, че те съставляват сериозен риск за здравето.

Говорител на Висшия здравен съвет на Белгия, който поучава държавното управление по здравни въпроси, сподели, че евентуалните опасности за здравето не " надвишават изгодите от използването им за попречване на заразяване с COVID-19 ".

Наночастици от титанов диоксид бяха открити в маски, направени от нетъкан синтетичен материал, както и в тези, съдържащи найлонови и полиестерни нишки. Йорис Ван Локо, един от създателите на проучването, сподели пред Ройтерс, че частици TiO2 са открити в множеството от постоянно употребяваните маски, в това число текстилни модели за многократна и еднократна приложимост, хирургически маски и респиратори за FFP. В предварителните изводи се споделя, че рискът за здравето е " вероятен за доста от изследваните маски за лице " и се предлага потреблението на оцветителя да се ограничи, до момента в който се появят безапелационни доказателства.

Белгия за първи път изрази опасенията си през февруари, когато посъветва обществеността да не употребява някои партиди маски за лице, популяризирани преди гратис, откакто се оказа, че съдържат наночастици от сребро и TiO2.

Европейската комисия предложи да се забрани титановият диоксид в храните още от средата на 2022 година, откакто организацията на Европейски Съюз за сигурност на храните разгласи, че веществото към този момент не е безвредно, защото канцерогенните резултати не могат да бъдат изключени при усвояване.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР