Дневник следи на живо новините след , при който 44

...
Дневник следи на живо новините след , при който 44
Коментари Харесай

Катастрофата на "Струма": жертвите отново станаха 45

" Дневник " следи онлайн новините след, при който 44 души починаха в запалил се рейс на автомагистрала " Струма ".

12:01Възстановено е придвижването на " Струма " в региона на злополуката с автобусаВъзстановено е придвижването по автомагистрала " Струма " в посока Кулата от разклона за с. Боснек до пътен възел " Старо село ", оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура ". Участъкът беше затворен близо четири дни, до момента в който течаха, свързани с злополуката с рейса от Северна Македония, при която починаха 44 души.  Катастрофата на
© Цветелина Белутова, Капитал
11:42Опозицията в Скопие изиска оставките на транспортния и вътрешния министри  Катастрофата на
© Stoyan Nenov, Reuters

Системната корупция докара до злополука с 44 жертви, съобщи през днешния ден опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и изиска оставките на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски и на превоза Благой Бочварски, заяви МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

Опозиционната партия съобщи, че три дни след злополуката не се знае кой е умрял и кой е оживял, рейсът на " Беса транс " е нямал нужната документи, той е минал през митницата, през полицейски контроли и е бил пуснат в интернационално придвижване не един път, а няколко пъти, а освен това нито Оливер Спасовски, нито Благой Бочварски виждат виновност в себе си.

В рейса явно е нямало нужното съоръжение за избавяне при случай, което включва елементарни чукове за чупене на стъкла, нито пожарогасители. Случаят изнесе на повърхността и това, че през миналия интервал всевъзможни коли са пуснати в придвижване и за това някой би трябвало да понесе отговорност, съобщи ВМРО-ДПМНЕ.10:29Прокуратурата в София чака бърза идентификация на жертвитеГлавният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески предвижда, че жертвите на злополуката на автомагистрала " Струма " в България ще бъдат разпознати доста скоро, оповестява организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

В изявление за телевизия " Сител " Йовески сподели, че следователи и един прокурор от България ще посетят Северна Македония, с цел да вземат материалите от правосъдна медицина, които са взети от роднините на починалите, и осъществените ДНК разбори, които по-късно ще се сравнят с аутопсията на починалите лица в България и техния ДНК разбор. Изцяло е приключено взимането на материал и са осъществени ДНК анализите. Аз имам увещание от правосъдна медицина, че на следващия ден (днес - бел. аг.) до 12 часа тези материали ще бъдат напълно обезпечени, с цел да може да се предадат на следователите в България. Вярвам, че това ще стане бързо. И българската, и македонската страна работят за това колкото се може по-бързо да бъдат пренесени останките в страната и да бъдат предадени на техните близки. Установяването на самоличността на починалите в злополуката няма да трае дълго. Очаквам в идващите няколко дни този развой да приключи, сподели Йовески. Аз имам информация, че аутопсиите в България са осъществени, направени са ДНК разбори на починалите. Там ще би трябвало единствено да се сравнят тези данни, имам вяра, че този развой няма да отнеме повече от няколко дни, сподели Йовески.

Главният прокурор на Северна Македония уточни, че българските прокурори са уверили, че ще обезпечат цялата нужна документи за процедурата. От компанията " Беса транс " е конфискувана цялостната документи за това пътешестване на четирите рейса, конфискувани са и компютрите, които ще бъдат тествани, сподели Йовески.09:27Нови нормативи изискват проучване на пътищатаОт 2000 година са създадени новите правила за строителството на пътища в България, като скоростният път край Боснек е планиран и построен по тях. Това съобщи пред Би Ти Ви инж. Георги Златев – някогашен шеф на дирекция " Поддръжка на пътища " в Агенция " Пътна инфраструктура ". По думите му пътят е с Акт 15, където е записано, че заданието е изпълнено по този начин, както е проектирано.

" Тези нормативи са написани по пример на немските и съветските стандарти. Германия е страна пример за строителството на пътища. Към днешна дата, според новите нормативи, би трябвало да се направи проучване, само че това са 20 хиляди км ", сподели Златев.

Според него пътната маркировка е доста скъпа за поддържане и с цел да дава отговор на условията в цялата страна, би трябвало да се влагат към 250 млн. лева " В последните години има голям напредък в размера на възлаганите действия във връзка с маркировката ", добави той.09:24Правителството на Северна Македония взе решение специфична работна група да сътвори организацията по преместване и превозване на оживелите и на тленните остатъци на починалите от София в Скопие, оповестява Българска национална телевизия. В тази работна група влизат няколко министерства - на вътрешните и външните работи, на превоза и на здравето.

Външният министър на Северна Македония съобщи, че идентификацията на телата ще отнеме към 7 дни, след което ще бъдат превозени.09:16Автобусът не е тестван на границата поради мудна системаНа излизане от Северна Македония на 18-ти ноември нито един от четирите рейса на туристическата компания " Беса транс " не е тестван от митничарите на граничния пункт " Деве хълм ". Това призна директорката на македонската митническа администрация Славица Кутиров, представена от " Нова телевизия ". Според нея това се дължи на " бавната система ".
 null
© Reuters

null

" В нощта на 18-ти против 19-ти ноември на Граничен контролно-пропусквателен пункт Деве Баир с изключение на авариралия на Автомагистрала " Струма " рейс не са тествани и останалите три рейса на " Беса Транс ". За нито един от четирите рейса нямаме данни в митническата система. Това е още доказателство за несъвестното извършване на отговорностите. Дежурните инспектори от тази промяна настояват, че тази нощ системата е работила постепенно и заради тази причина не са успеели да създадат инспекция ", сподели още Славица Кутиров.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР