Дневник следи актуалните новини от изборите за парламент и президент.

...
Дневник следи актуалните новини от изборите за парламент и президент.
Коментари Харесай

След изборите: Герджиков се усъмни, че Радев готви промени в правомощията на президента

" Дневник " следи настоящите вести от изборите за парламент и президент. Статията се обновява.

, " да не би около правосъдна промяна в него да са се промъкнали други конституционни промени, да вземем за пример свързани с пълномощията на президента ".

Герджиков съобщи, че не се е срещал с Мустафа Карадайъ, като добави, че съгласно социологическа организация гласоподавателите на Движение за права и свободи са предпочели Радев пред него на първия тур, а такава е настройката им и за втория.

Попитан дали ще търси поддръжка от " Възраждане ", Герджиков не даде съответен отговор, само че уточни, че Коронавирус документът не е трябвало да бъде въвеждан преждевременно, а в този вид обстановка той е насила. Подобни са и тезите на Костадин Костадинов.

Герджиков съобщи, че след изборите ще се върне като учител в Софийския университет, а дали още веднъж и като ректор ще разиска в различен формат. 08:46Костадинов: Кирил Петков приказва незаконно и безконтролно за договарянията с Македония  Костадин Костадинов
© Юлия Лазарова

Костадин Костадинов

" Възраждане " вижда поръчки от останалите политически сили, противоположни на техните цели. Това съобщи пред Българска национална телевизия водачът на седмата групировка в бъдещия парламент. Добави, че няма декларирани планове от останалите партии и обединения за диалог с " Възраждане ". По думите му задачата на партията не да влезе във властта непременно, а тя е средство за реализиране на задачите. Сред тях са възобновяване на нормалността в здравната и политическа система. Костадинов за следващ път се разгласи против въвеждането на Коронавирус документа за присъединяване в редица действия, а до момента в който говореше по тематиката се показваше с " така наречен пандемия ".

По думите му американският дипломат знае кой ще бъде идващият министър председател. Даде образец с тирада на президента Джо Байдън отпреди месеци, когато е отличил Румен Радев и Кирил Петков (който в този миг е бил министър от две седмици).

Костадинов съобщи, че вижда неприятни сигнали в дейностите на " Продължаваме промяната ", като засяга " оттегляне по договарянията с Македония ". Според него Кирил Петков приказва " незаконно и безконтролно ", поради негово изявление, че политиците към този момент няма да вършат проблем на Македония, като съгласно Костадинов това в никакъв случай не се е случвало. Асен Василев пък подписал проект за въвеждане на еврото, против което от " Възраждане " са срещу и желаят референдум.

Формацията мисли и законодателни промени, свързани с гласуването в Турция. 08:28Най-големият донор на " Продължаваме промяната ": Дарението не беше обвързано с пост  След изборите: Герджиков се усъмни, че Радев готви промени в пълномощията на президента
© Цветелина Белутова, Капитал

Николай Събев, най-големият донор на " Продължавама смяната " разгласи, че даването на средствата не е било обвързвано с диалог за това той да бъде препоръчан за министър, сподели притежателят на една от най-големите куриерски компании в страната " Еконт " пред Би Ти Ви. Той посочи, че е дарил 310 хиляди лева

Името на Събев се свързва с поста на транспортен министър в възможен кабинет, основан от коалиция към " Продължаваме промяната ".

" Първата ми задача като транспортен министър би била да ускоря скоростта на напредване на хора, артикули и товари в страната, тъй като това се отразява директно върху благосъстоянието на хората ", уточни Събев.

В отговор на въпрос, той сподели, че е влезнал в политиката, с цел да помогне за превръщането на България в едно по-приятно място за живеене.08:20Кирил Петков е разговарял със Слави Трифонов, Христо Иванов и Нинова  След изборите: Герджиков се усъмни, че Радев готви промени в пълномощията на президента
© Надежда Чипева, Капитал

" С Христо Иванов, Слави Трифонов и Корнелия Нинова към този момент се чухме. Аз им се обадих. Разговорите бяха къси, с цел да им кажа, че тръгваме с желание за обща работа ", сподели пред " Нова телевизия " един от водачите на първата политическа мощ след изборите " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

Той посочи, че предстоят и по-подробни лидерски диалози, като тяхната цел ще е да се построи база за образуване развой за бъдещи договаряния за управническа коалиция. Според Петков идната стъпка е основаване на работни групи, в които има представители на всички партии, подготвени да влязат в общото ръководство. В тях ще се водят диалози по тематики и политики сред специалистите от всички партии. " Срещите ще се излъчват он-лайн, което ще е потребно за хората, с цел да е ясно, че няма подмолни покупко-продажби и непозволени полемики ", посочи Петков.

" В договарянията за управническа коалиция няма да влезем с нито една алена линия въз основата на хора. Ние ще влезем с предложение аз да съм министър председател, а Асен Василев финансов министър, само че в случай че нашите сътрудници ни убедят, че има по подобаващи за поста, бихме приели ", сподели Петков.

Подробности -. 08:12 " Изправи се.БГ! Ние идваме " останали отвън Народното събрание поради новата формацияПолза от провалените два Народното събрание, които не съумяха да създадат държавно управление, имат Иван Гешев, останал основен прокурор и Бойко Борисов, който съумя да се съвземе, сподели пред Би Ти Ви Арман Бабикян от " Изправи се.БГ! Ние идваме ".

В отговор на въпрос за какво обединяването не влиза в новия парламент, той разясни, че повода е появяването на новата политическа групировка " Продължаваме промяната ".

" Те привлякоха най-голяма част от вота, ние бяхме на ръба, при другите взеха 8%, при нас 1%, само че това стигна, с цел да не влезем в Народното събрание ", разясни Бабикян. Според него драма от това няма, като значимото е да продължи придвижването на страната в заложената от групировката посока. Арман Бабикян разгласи, че дружно с юрист Николай Хаджиенов ще развиват личното си придвижване.08:08 " Продължаваме промяната " стартира договаряния за държавно управление, " Възраждане " отвън тях  След изборите: Герджиков се усъмни, че Радев готви промени в пълномощията на президента
© Велко Ангелов

" Продължаваме промяната " стартира в 17 ч. диалози с " Демократична България ", " ИТН " и Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление, заяви пред Българска национална телевизия Никола Минчев от групировката. Целта е то да работи през цялостния мандат от 4 години. Разговорите съответно с " ИТН " би трябвало да бъдат извършени без его, уточни той.

Формацията ще одобри и кандидатура за министър председател от упоменатите политически сили, в случай че бъде подобаваща.

С ГЕРБ и Движение за права и свободи няма да се договаря за държавно управление, а Минчев съобщи, че в " Продължаваме промяната " са мощно скептични и не вижда по какъв начин може да има разговор с групировка, която желае страната да излезе от Европейския съюз, визирайки " Възраждане ". 07:38Избирателната комисия афишира окончателните резултати от изборите за президент  След изборите: Герджиков се усъмни, че Радев готви промени в пълномощията на президента
Централната изборна комисия би трябвало да разгласи през днешния ден до края на деня окончателните резултати от изборите за президент и вицепрезидент. Очаква се ЦИК да заяви и дали ще има балотаж на 21 ноември.

Независимо какъв ще е финалният резултат на водещата кандидатпрезидентска двойка, държавен глава ще се избира на втори тур поради ниската изборна интензивност. При 99.51 % обработени протоколи в районните комисии излиза наяве, че балотажът ще е сред Румен Радев - Илияна Йотова, подкрепени от 49.45 на 100 от гласувалите, и Анастас Герджиков - Невяна Митева (22.85%).

Поглед към данните от парламентарните избори демонстрира, че в 47-ото Народно заседание ще влязат седем политически обединения. Най-голямата ще бъде парламентарната група на " Продължаваме промяната ", която получава 25.65 % от гласовете, или 67 депутатски места по предварителни калкулации.

На второ място се подрежда обединението ГЕРБ - Съюз на демократичните сили с 22.8 на 100 от гласовете и 59 депутати. Трети са Движение за права и свободи с 12.9 на 100. Следват Българска социалистическа партия - с 10.3%, " ИТН " - 9.5%, " Демократична България " - 6.3%, и " Възраждане " - с 4.9 на 100 от гласовете.
До четвъртък ЦИК би трябвало да разгласи получените гласове и окончателното систематизиране на мандатите сред партиите и обединенията от вота за народни представители. ЦИК афишира имената на определените народни представители не по късно от седем дни след изборния ден.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР