Дневник публикува встъпителната реч на еврокомисаря Мария Габриел на Конференцията

...
Дневник публикува встъпителната реч на еврокомисаря Мария Габриел на Конференцията
Коментари Харесай

Какъв е ключът към решението на проблема "фалшиви новини"

" Дневник " разгласява встъпителната тирада на еврокомисаря Мария Габриел на Конференцията за подправените вести и дезинформацията онлайн. Заглавието е на редакцията.

Уважаеми дами и господа,

За мен е чест през днешния ден да се обърна към вас по един извънредно значим въпрос, този за подправените вести и дезинформацията онлайн.

Британецът Тим Бърнарс-Лий разказва своето виждане за актуалния Интернет със следните думи: " Представям си мрежата, като една отворена платформа, която разрешава на всички, на всички места да споделят информация, да имат доста благоприятни условия и да си взаимодействат оттатък географските и културни граници ".

Именно подобен интернет е източникът на моето ентусиазъм – свободен, плуралистичен и даващ независимост за преценка на всеки един. Фалшивите вести са в действителност действителен проблем. Без подозрение това не е ново събитие, само че неговият обсег и скоростта на разпространяване са невиждани и то няма да изчезне в близко бъдеще. Фалшивите вести са директна опасност към устоите и полезностите на нашето демократично общество. Te директно нападат доверието сред хората, сред жителите и тези, които те са избрали.

Процесът на правене на политика се основава върху бистрота, доверие и меродавност на информацията. Гражданите имат право на осведомен избор, за всяко нещо в живота си и това визира освен тях, само че и дефинира бъдещето на децата им и на генерации напред. Фалшивите вести и необятно публикуваното съмнение към медиите, директно въздействат върху качеството на нашия публичен живот, на връзките сред жителите, води до ерозия на демократичните ни системи.

В ера на огромни разтърсвания, на продължаващи политически разделения, на липса на доверие към институциите, подправените вести непосредствено нападат нашите европейски полезности и разрешават популистките послания да се популяризират като гангрена в нашето общество.

Фалшивите вести са световно събитие и то изисква и нашият европейски отговор.

Каня на отворен и почтен диалог всички заинтригувани страни, онлайн платформите, медиите, организациите на гражданското общество, жителите, всички които взимат решения, дружно да седнем и да набележим ограничения, които да ни разрешат да разкриваме подправените вести и да се борим с тях.

Мандатът ни е явен - ние би трябвало да изработим и приемем нужните ограничения, с цел да се усещат нашите жители предпазени от заканите, които произлизат от подправените вести. Нашата задача е да подсигуряваме на европейските жители, че имат нужните принадлежности и подготвеност, за сполучлива борба с подправените вести в морето от онлай-информация. Това е предизвикването, пред което се изправяме през днешния ден.

Интернет, както знаете докара до голям стопански прогрес - близо 1,3 милиарда Интернет уеб страницата разрешават всекидневно на 3,7 милиарда потребителя да обменят информация, да търгуват и да поддържат връзка между тях с невъобразим интензитет в историята на човечеството. През 2016 година всеки един от двама европейци е употребил обществените медии, за повече от един час дневно.

Това бурно развиване на интернет средата ни изправя и пред редица провокации, едно от които е и разпространяването на подправените вести.

Според неотдавна извършено изследване на Би Би Си в 18 страни, 79% от запитаните са изразили угриженост за това, че не могат да разграничат подправените от правилните вести.

Изследване на Buzzfeed демонстрира, че по време на последната предизборна акция в Съединените щати, най-четените 20 подправени вести са довели до 8,7 милиона клика във Facebook. Това е с един милион повече клика от тези на най-четените 19 правилни публикации.

Привидно простата концепция, която стои зад основаването на подправените вести, не би трябвало да ни подвежда във връзка с изключителната трудност на резултатите, които то основава. Тук не приказваме единствено за просто разграничение сред " правилни " и " подправени " вести. Говорим за съществуването на цяла осведомителна верига, включваща изпращащия посланието, самото обръщение, читателя и неговото усещане на известието, както и инструментите за разпространяване, обвързваните със известието услуги, рекламните и финансови потоци.

Бих желала да отделя особено внимание на върху тази трудност:

- Както към този момент подчертах, явлението не е ново – от антична Гърция може да намерите доста сходни образци. Освен това, макар че имаме необятно разпространяване на подправени вести с помощта на обществените медии, не би трябвало да подценяваме и ролята и присъединяване на обичайните медии, като да вземем за пример таблоидите, в този развой.

- Новото, което ни дава Интернет е големият резонанс на този тип вести. Днес за 40 000 евро можете да извършите акция с идеологическо разискване, 20 000 коментара ще ви костват 5000 евро, а 300 000 почитатели ще си купите против 2600 евро. Тези операции станаха вероятни най-много заради анонимността на измислените сметки, предлагането на услуги за генериране на подправени вести.

- Друга оригиналност е обсега на явлението. То разрешава на външни играчи да въздействат върху публичното мнение в нашите демократични страни, да нараняват демократичните ни полезности в размери невиждани досега в човешката история.

- На последващо място, виждаме еволюция на механизмите за произвеждане на подправени вести, с напредъка на технологиите. Ако при започване на явлението подправени вести, главно говорихме за публикации и фотоси, през днешния ден към този момент се борим и с радио и видео материали. Тоест ние, би трябвало да имаме повсеместен метод, обхващащ всички браншове и осведомителни вериги, в случай че желаеме да намерим решение на казуса.

- Друг детайл на сложността на явлението е обвързвано със спецификите, които има всяко общество. Нивото на обучение, демократична просвета и изборната система са фактори, които значително въздействат върху опциите на съответната страна да се бори с подправените вести.

- Не на последно място, като детайл от казуса е положението на медийния бранш, както и цифровата просвета, във всяка една страна. В огромна степен сме изправени пред обстоятелството, че подправените вести ще продължат да се популяризират, до момента в който медиите, които създават качествена и достоверна информация не намерят рентабилни стопански модели за своето битие.

Можем да кажем, че основаването на подправени вести с манипулативни цели е признак на заболяване, което просто можем да назовем " осведомителна болест ". То ни визира, тъй като се възползва от нашата накърнимост. Жизненоважно е не просто да намерим лекарство, а да потърсим ваксина против подправените вести. Това е метод да защитим нашите демократични полезности и достижения.

Европейският съюз към този момент работи по ограничения, които касаят подправените вести, като работната група East Stratcom или като усилване на битката против противозаконното наличие в интернет. Но с цел да напреднем, би трябвало дружно, всички заинтригувани страни – да проучваме задълбочено явлението и да намерим повсеместен метод, който ще ни разреши на европейско равнище, да защитим нашите жители и нашите полезности, да съхраним нашите демокрации.

Европейският съюз може да изиграе основна роля в процеса на битка с подправените вести. Той ще е значим крайъгълен камък в тази битка:

Първо, жителите би трябвало да бъдат ангажирани, само че те би трябвало да бъдат и осведомени и да вземат участие в борбата с подправените вести. Излъчването на информация с помощта на Интернет е повече от опция - то съставлява прекосяване към нова епоха в историята на нашите демокрации. Свободната, разнообразна, качествена и налична за всички информация ускорява капацитета на страните и предизвиква присъединяване на всеки мъж и на всяка жена в демократичните процеси и в развиването на общества ни.

Днес онлайн медиите са главният източник на информация за младите генерации. Това е още един мотив за нуждата от търсене на решение.

Със сигурност, не може да има връщане към една централизирана система от предишното или пък до прибягване към цензура.

Ролята на публичните медии и на обществените дейности като цяло обаче би трябвало деликатно да се премислят.

Опитът и качествената работа на публични медии като Би Би Си имат доста позитивно въздействие върху качеството на информацията. Днес би трябвало да търсим лекарство, което да ни излекува от подправените вести, само че то би трябвало да е приспособено и съвместимо, както с нашите полезности, по този начин и с цифровата промяна на обществата и стопанските системи.

Накрая, бих желала да обърна внимание на ролята на образованието и продължаващото образование в този развой. Според мен тази роля би трябвало да е централна, тъй като жителят би трябвало да може да направи своя осведомен избор или да даде оценка, на основата на вярна и качествена информация. Ключова роля в този развой ще играят и образованието и развиването на сериозен дух и умения, и културата.

Процесът на търсене на решения стартира през днешния ден.

Първо, започваме с онлайн публично допитване, което ще продължи доникъде на февруари. Това допитване ще даде опция на всички вас - жители и заинтригувани страни, да изразите своето мнение, да дадете оферти, да бъдете чути.

Същевременно взех решение да основа експертна група на паритетен принцип, на високо ниво, с цел да събера независимо представители на всички заинтригувани страни, от света на медиите, на гражданското общество, от университетските среди, платформите - всички. Обявата за набиране на претенденти се разгласява през днешния ден и ще е отворена за интервал от четири седмици.

Бих желала всички заинтригувани участници да се ангажират и дружно да потърсим общо решение на казуса с подправените вести.

В това групово изпитание, което ще поставим в идващите месеци е належащо да се ръководим от някои правилото, които да са четирите наши съществени насочни точки:

1. Първо, прозрачността . Без нея жителите не могат да вършат явен избор. Злонамерените играчи не обичат светлината. Прозрачност би трябвало обгръща и финансовите потоци, и източниците на информация, и механизмите за произвеждане, и лъчение на информация.

2. Второ, разнообразието : времето на монолитната, идваща от един източник информация е отминало. Разнообразието е горивото за сериозно мислене и ясна преценка. Това осведомително многообразие не би трябвало да бъде ограничавано нито от хората, нито от машините.

3. Трето, достоверността : за потребителите е извънредно значимо освен да имат достъп до информация, само че и да имат достоверна информация.

4. Накрая, всеки разбор би трябвало да стъпва върху цялостния метод в търсене на решение. Никакво дълготрайно решение не може да бъде взето без присъединяване на всички заинтригувани страни, които да се ангажират по един резистентен и допустимо най-всеобхватен метод.

Днешната конференция, е първият стадий на нашия разговор за битка с подправените вести и дезинформацията онлайн.

В умозаключение, желая да подчертая, че твърдо имам вяра, че общите старания и шерването на опита на платформите, медиите, гражданското общество и на университетския свят ще ни разрешат да намерим ефикасни и съответни решения за битка с подправените вести и дезинформацията онлайн.

Нека да споделим нашата експертиза, дано да обединим старания, с цел да стигнем дружно до решения положителни за всички ни, които да подсигуряват достъпа на нашите жители до надеждна, плуралистична и качествена информация. Благодаря ви за вашия ангажимент и за вашето присъединяване през днешния ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР