Дневник публикува в три части - идеи за София, обобщени

...
Дневник публикува в три части - идеи за София, обобщени
Коментари Харесай

Ред и чистота - 136 идеи за София

" Дневник " разгласява в три елементи - хрумвания за София, систематизирани от Юлиан Попов.

Тези към този момент 136 ограничения са родени в диалози във фейсбук групата " Идеите за София ", само че те не са нито изцяло представителни за позициите на участниците в тази група, нито са изчерпателна картина за всичко това, което може да се направи в София. Идеите включват и неща, обсъждани отвън групата на разнообразни други конгреси.

Това е част от представянето на концепциите в текста към първа част от тях. " Дневник " ги разгласява в три елементи, систематизирани от Юлиан Попов. Първа и втора, а това е трета част: За парковете: Зеленина, вода и въздух

1. Витоша в София, не София върху Витоша . Засега софийските квартали лазят по Витоша като мухъл. Крайно време е тази агресия да спре и да стартираме да пренасяме Витошката зеленина в София. София има няколко алпинеума. Доста странна концепция да се пресъздават Алпите, а не Витоша в София.

2. Никакво строителство в парковете. Южен парк, Западен парк, Борисова градина и другите паркове - никакво строителство. Тоалетни, дървени будки за кифли и лимонада може, само че дотук.

3. Главен градинар. Ще назначим основен градинар на София. Ранг Заместник Кмет. Ако би трябвало ще го внесем от чужбина. Имало е преди време, ще има отново.

4. Китайски градинари. Ще внесем екип китайски градинари, които да трансфорат междублоковите пространства в ботанически градини. Те знаят по какъв начин става това, работят бързо и дейно.

5. Зелени покриви. Зелен покрив е покрив, който е затревен, затрупан със слънчеви панели или слънчеви колектори. Или композиция от две неща или от трите. Всички нови здания ще са със зелени покриви. Ще насърчим съществуващите здания да си позеленят покривите. Овощни градини на покрива са също опция.

6. Градско земеделие. Активно ще го подкрепим. В паркове, междублокови пространства, зарязани площи. Ще насърчим хората да си гледат неща на терасите и покривите. Нека не забравяме, че София има и 34 села, премного с цел да си доставя здраве, занятие и половината от храната.

7. Опитни полета. Ще възстановим опитните полета във всички учебни заведения и детски градини. Децата да садят неща. И да ги гледат по какъв начин порастват. И да се грижат за тях. И да стоят повече на открито.

8. Междублокови съседски градини. Специално ще насърчим основаването на градини - цветни и зеленчукови - в междублоковите пространства. Важна задача за китайските градинари.

9. Ще инсталираме кранове за питейна вода. Всъщност ще накараме Софийска вода да свърши тази работа. Там хората ще могат да си пълнят шишетата с прясна, чиста и студена софийска вода. Абсурдно е да си купувате вода в пластмасови шишета и след това да ги хвърляте по всички страни.

10. Водни площи. Значително ще ги увеличим, в парковете и отвън тях.

Климатични промени: Приносът на града, акомодацията на града

1. Климатът се трансформира и градът има както роля в смяната, по този начин е и мощно обиден от нея. Ще разработим сериозна климатична тактика до 2050.

2. Виж неща из цялата стратегия. Мерките свързани с климата засягат доста сфери. Затова доста от тези ограничения са показани в другите елементи от програмата.

3. София ще стане климатично безпристрастен град до 2050 година по метод, който ще облагодетелства здравословната среда и стопанската система на града. София ще печели, няма да губи от климатичните ограничения.

4. Горещници. София и в този момент страда през лятото от тежки горещи талази. Градът не е приспособен към тях, ще се приспособява.

5. Зеленина, вода. Зелените покриви, градското земеделие, залесяването, увеличението на водните площи са все ограничения, които имат адаптационен резултат.

6. Вятър. Допълнително ще създадем проект за подкрепяне на въздушните коридори в града. Ще използваме моделите на Imperial College за градските въздушни течения.

7. Естествена вентилация. Ще въведем строителни стандарти за естествена вентилация и за топлоотразителни покрития на градски площи, които не са залесени или затревени.

8. Информация. Ще поддържаме ясни осведомителни линии за високите температури и рисковете от тях с рекомендации към другите групи жители.

Енергията на града: Чиста, евтина, сигурна

1. Енергийна тактика 2050. Ще развием енергийна тактика на София, до 2050-та, когато София ще бъде напълно обезпечена с чиста сила.

2. Геотермална сила . София май е геотермален парадайс. Ще изследваме капацитета и в случай че потвърдим икономическата ѝ икономичност в София, ще я превърнем в основа на отоплението на постройките.

3. Индустриални слънчеви съоръжения. Ще подкрепим построяването на районни слънчеви индустриални отоплителни съоръжения.

4. 200МW PV. В рамките на един мандат ще изградим фотоволтаични паркове с 200 МВ пикова мощ върху общинска земя, която не може да се употребява за друго. Има я. Това ще е доход, не разход.

5. Соларни покриви. Вече ги споменахме. Да го кажем отново - слънчевата апаратура ще стане интегрална част от постройката.

6. Енергийна успеваемост. Енергийна успеваемост ще е съществена и първа стъпка във всяко енергийно решение и проект.

7. Топлофикация София. Ще я дадем на стратегически вложител, който да я постави в ред и да я развие с комбинирани източници на сила, които ще включват слънчеви и геотермални съоръжения. Стратегически вложител значи вложител, който знае какво прави, не краде, развива и непрекъснато внедрява нови технологии. Това няма по какъв начин да е българска компания, малко евентуално е и да е компания от Източна Европа. Ще създадем лист на съответни компании, които да бъдат позволени до търг и договаряне. Ако настъпим чувствителността на европейските органи за защита на конкуренцията ще се преборим.

8. Институт за градска енергетика. Ще създадем Институт за градска енергетика.

Социална София: Човечност

1. Енергийната беднотия. Енергийната беднотия е главен проблем на София, ще се заемем съществено с нея. Ще я проучим в елементи и ще стартираме поредна битка с нея. Софиянци би трябвало да живеят в удобно и здравословни жилища, без значение от приходите си. Основен метод за решаването е енергийната успеваемост и интелигентното финансиране на обновяването на сградния фонд.

2. Жилищна политика. София има потребност от разгърната и необятна жилищна политика. Това е доста тежка и сложна тематика. Неясно за какво, доста хора считат, че жилищната политика не е работа на общината. Е, София може да се развива като актуален град единствено, в случай че жилищата в града са съответни, в случай че има покрив за всеки, в случай че всеки може да се отоплява през зимата, в случай че не живее в мухлясало жилище, в случай че може да излезе до парка в инвалидна количка. Ще развием дълготрайна жилищна политика, с цел да може до 2030 година всеки гражданин на София да живее в съответно жилище.

3. Бездомните. Бездомните на София са сериозен и нелек проблем. Не е въпрос единствено на пари, само че и на схващане и състрадание. Ще призовем църквата, която в този момент необяснимо бездейства, да се включи в решаването му. Ще призовем другите религиозни и благотворителни институции да се включат и ще ги подпомогнем. Ще построим модерни краткотрайни приюти със съответстващите обществени и медицински услуги в тях.

4. Милосърдие . То не е нещо, за което се гласоподава на избори, само че без състрадание не можем да решим обществената рецесия на София. Как ще върнем милосърдието измежду хората не знаем, само че ще се мъчим и ще успеем.

5. Духовните институции . Ще създадем тяхната ангажираност, или цялостно безгрижие, към обществените проблеми на града забележими, доста ясно забележими. Нека се гордеят, или срамят, с това което вършат или не вършат. Засега най-много не вършат.

6. Благотворителност. Ще насърчим благотворителността и дарителството с дейни акции и съфинансиране и ще притеглим фирмите, богатите и не толкоз богатите в непрекъсната дарителска активност.

7. Административна и юридическа помощ за бедните и уязвимите. Ще създадем мрежа от Бюра за препоръки на жителите (CAB) и ще призовем адвокати и админи, работещи и пенсионирани да вземат участие с непринуден труд.

8. Старостта не е недостатък . Ще създадем София комфортна и признателна към възрастния човек. Старостта би трябвало да е забележима и почтена.

9. Изоставените деца . Има доста. Ще създадем специфична работа за попречване на изоставените деца, грижа за фамилиите им, грижа и наблюдаване.

10. Ресторантите . Ще дават всичката останала храна на нуждаещи се. Лицензът им ще зависи от този ангажимент.

Живеем дружно: От враждебна пасмина към солидарна общественост

1. Инвалиди . Ще създадем София налична за инвалиди на всички места. Тротоари, паркове, магазини, улици, градски превоз, питейни заведения и нощни клубове, спортни площадки, басейни, фитнесцентрове и т н.

2. Радио София. Не софийска версия на някоя съществуваща станция, а настрана радио на София. Без музика и без реклами. Да, тъкмо по този начин. Който желае да слуша Братя Аргирови или Бяла роза, да превключи. Радиото ще дебатира проблемите на София, ще показва събитията на София, ще бъде един непрекъснат софийски диалог, само че също и просветителна институция.

3. Доброволчество . Ще го насърчаваме интензивно. Истинско доброволчество, не европейски планове. На всички нива във всички формати.

4. Дигитализация . Много неща към този момент са цифровизирани - паркиране, билети, мерене на качеството на въздуха, маршрутите на градския превоз. Ще продължим в тази посока, ще интегрираме цифровите решения където е допустимо, ще създадем цифровия свят наличен за недигиталния човек. Разбира се, ще цифровизираме и общинските услуги, само че дано не вкарваме китайски модел на дигитализацията на ръководството.

5. Споделени пространства. София има доста споделени пространства. Ще ги увеличим, ще ги наситим с забавление и ще поканим всички. Софиянецът би трябвало постоянно да се усеща част от заниманията на града. Всеки софиянец. Никой не трябва да усеща града като непознат. Ще покрием няколко площада, с цел да могат хората да се събират на открито в мраз, сняг и дъжд.

6. Културни центрове. В София има доста. Театри, подиуми, кина, читалища и всякакви други непредвидени и спонтанни неща. Не са задоволителни, не са задоволително отворени и не са задоволително наситени с изкуство и обучение. Ще увеличим броя им и ще ги наситим. За де не звучи като на вятъра заричане - ще отворим огромните пространства на НДК и ще поканим възпитаници и студенти от учебните заведения по изкуствата да се изявяват там. Ще желаяме от Мария Ландова да разшири детската академия и да обхване хиляди деца и възрастни, и освен през лятото. Ще се договорим с огромните магазини като ИКЕА и моловете да поканят Милена Нейова и Прегърни ме да организират художествени сесии в почивните дни.

7. Студентски град. Тук ще действаме брутално. Ще махнем всяка форма на хазарт, ще затворим половината нощни клубове, ще ограничим лицензите им и ще ги сменяем с културни центрове, библиотеки и концертни зали. Ще унищожаваме проституцията и търговията с опиати. Ще разкажем на цяла България какво съставлява Студентски град и ще призовем всеки родител в страната, който праща детето си да учи в София да ни поддържа. Включително с дарения.

8. Ще отвоюваме тротоарите . Кола на тротоар ще заплаща 50 лв. санкция или 100 в случай че е преместена. Поне.

9. Пешеходна София. Ще създадем София хубава и комфортна за вървене. Тя и в този момент е. Пешеходецът обаче не е в центъра на придвижването. Ще стане. Ще изградим и 200 километра пешеходни направления. Това не е мъчно, тъй като те съществуват, само че би трябвало да се прочистят и обозначат.

10. Молове . Ще забраним новите молове. Молът убива града. София към този момент има повече от нужното. Много повече и доста по-големи. Ще очовечим съществуващите молове.

11. Без нови квартали. София няма потребност от нови квартали, а от възобновление на съществуващите градски пространства. София е най-рядко обитаемата европейска столица (зависи по какъв начин я мерим), в случай че остане под 1.5 милиона поданици те могат елементарно да се поберат в сегашните жилищни и строителни граници. Нали знаете, че 25% от жилищата в София са празни? Искате нови квартали и 50% празни жилища в настояща София? Няма да стане.

12. Тишина . София не е доста шумна, само че може да бъде по-тиха. Ще създадем шумова полиция. Ще инсталираме монитори за звук. Ще ограничим шума от чалгаджийници и флексове. Ще забраним шумните транспортни средства. Ще насърчим електрическия превоз. Ще глобяваме всевъзможни клаксони, даже за сватби, войнишки изпращания и абитуриентски балове. Ще глобяваме за шумни уредби в колите и за шумни климатици по постройките.

13. Обществени съвещания . Ще въведем тримесечни публични съвещания за ново строителство. Сегашните две седмици са насмешка с хората. Всеки забележителен план ще бъде наложително представян с макет, компютърен модел и голям брой обществени пояснения. Ако ще живеем дружно, трабва да обсъждаме задоволително дълго по какъв начин да го вършим.

14. Не на пушенето. Законът е закон. Категорично ще наложим възбраната за пушенето в затворени публични пространства и ще стартираме да вкарваме възбрана навън, където се струпват доста хора. Истинска възбрана. Всяко затворено пространство е затворено пространство, не тераса или двор.

15. Ромски квартали. Има ги и са част от София. Ромите имат тъкмо толкоз право да са в София, колкото и членовете на Общинския съвет. Те са и работна ръка и имат забележителен стопански капацитет. Ще отделим особено внимание, запас и грижа за тях и ще развием специфична тактика за интеграция на ромските общности в града. Този път тактиката ще е сполучлива.

16. Фермерски пазари . Ще ги продължим и развием. Те са значими и за фермерите, и за жителите, и за устойчивото развиване, и за разнообразието на града.

17. Пешеходни зони. Много нови пешеходни зони, освен в центъра. Всеки квартал би трябвало да има своята пешеходна зона. Пешеходната зона е и обществена зона.

18. Ще създадем два нови пазара. Хубави пазари, със сергии с хубави сирена, самун, зеленчуци и доста щандове с улична храна. Единият ще е под моста до Интерпред. На другия ще му търсим място под различен мост.

19. Стикери за заведения. Ще напечатаме стикери Заведение без техно музика, Без чалга, Без музика и ще насърчим заведения да се включат и в самодейността.

Първа част - четете тук
Втора част - четете тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (192)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР