Дневник публикува традиционния мониторинг на Института за развитие на публичната

...
Дневник публикува традиционния мониторинг на Института за развитие на публичната
Коментари Харесай

По-малко от 1 милион за медийна реклама в първите 10 дни от кампанията

" Дневник " разгласява обичайния мониторинг на Института за развиване на обществената среда от страницата

На 2 април ще се проведат петите следващи парламентарни избори в последните две години. Регистрираните от ЦИК участници, включващи се в конкуренцията, са общо 21. Два са и инициативните комитета, издигнали претендент за народен представител - в изборните региони Варна - някогашният народен представител и партиен водач Веселин Марешки и Ловеч - някогашният кмет на Тетевен Милен Милев.

Традиционно средствата за реклама в медиите са главното разходно перо в акциите. За парламентарните избори през октомври 2022 година те съставляваха Дали обаче обединенията още веднъж имат запас за реклама и задоволителен ли е той предвид на идните през есента локални избори? Публикуват ли медиите договорите с претендентите и афишират ли се сумите за политическа пропаганда? Дали рекламно наличие се показва като публицистично такова?

На тези и други въпроси ще потърсим отговор в обичайния за Института за развиване на обществената среда (ИРПС) мониторинг на медийната реклама по време на предизборната акция. В него са включени формалните страници на 39 национални и районни медии - 9 малките екрани, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 осведомителни уеб сайтове и организации. Кои са те може да видите в идната графика:

 По-малко от 1 милион за медийна реклама в първите 10 дни от акцията

Десет дни след началото на предизборната акция публикуваме първите резултати от мониторинга с новост към 13-и март, 2023 година Подписаните контракти сред политическите обединения и медиите възлизат на обща стойност от 862 956 лева (без ДДС). Така се оказва, че разноските за медии на участниците в акцията са съизмерими с тези от изборите през ноември, 2021 година и са едни от най-ниските от 2014 година насам.

Парите за реклама на партиите

Десет дни след началото на акцията 5 обединения и двата инициативни комитета не са оповестили подписани контракти с следените от нас медии. От останалите политически субекти най-голяма сума са отделили " Възраждане " - 195 216 лева Следват ги ГЕРБ-СДС със 184 809 лева и Движение за права и свободи с вложени 86 680 лева Така трите обединения образуват към 54% от всички средства, вложени досега за медийна реклама.

Основната част от разноските на " Възраждане " е ориентирана към ТВ " Евроком " - 85 850 лева или 44%. При ГЕРБ-СДС следим по-равномерно систематизиране на средствата към разнообразни медии - електронни, печатни и онлайн.

В идната графика е включена подробна информация за партиите и обединенията и изразходваните от тях средства за медийно отразяване към 13 март.

 По-малко от 1 милион за медийна реклама в първите 10 дни от акцията

Медиите, привлекли максимален запас

В първите 10 дни от акцията най-вече средства е привлякла публичната Българска национална телевизия - 257 181 лева, следвана от телевизия " Евроком " - 189 010 лева и вестник 24 часа - 93 833 лева Двете огромни частни малките екрани у нас - bTV и Нова ТВ, са оповестили единствено по един контракт за отразяване. Всяка от тях е сключила съглашение с партията на Костадин Костадинов - " Възраждане ". Договорът на bTV е на стойност 31 757 лева, а този на Нова ТВ - за 8 514 лева

Графиката по-долу показва всички медии, които към 13-и март, 2023 година са привлекли средства от политическите обединения.

 По-малко от 1 милион за медийна реклама в първите 10 дни от акцията

Почти половината от доставчиците на медийни услуги към този миг (17 от следените медии) не са разгласили данни за подписани контракти. Единствено ⅞ ТВ пък е заявила безплатен контракт все още - и той още веднъж е със свързаната с нея партия " ИТН ".

И в тази акция участниците могат да се възползват от безвъзмездни форми на отразяване. Съгласно наредбите на Изборния кодекс такова ефирно време са задължени да дават публичните медии - Българска национална телевизия и БНР. Общото времетраене на това отразяване би трябвало да е " не по-малко от 240 минути‟. Участията на съответните претенденти следва да са в границите на авансово съгласувани с медиите тематики. Публикуваното демонстрира, че малкия екран е планувала сериозен брой форми на гратис отразяване на претендентите в предизборната конкуренция. А ефирното време, което се вижда от съглашението, доста надвишава написания по закон най-малко.

Така да вземем за пример единствено в първия (от общо три) безвъзмезден формат на " Панорама " на 10.03.2023 година, времето отделено за претендентите беше към 35 минути. Именно по-късно предаване генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков изясни, че " Предизборната акция в медиите не трябва да поврежда психологичното здраве на нацията ". Затова остава неразбираемо за какво в съглашението Българска национална телевизия се е съгласила да дава безплатна естрада в подобен мащаб на " Каквито участници ни пратят централите, такива би трябвало да демонстрираме ".

Отново следим медии, които не са показали подписани контракти с обединения, включени в предизборната конкуренция, само че очевидно демонстрират политическа реклама. Такива са да вземем за пример в. " Арда Нюз ", в. " Борба " и други

 По-малко от 1 милион за медийна реклама в първите 10 дни от акцията

Вестник " Черноморски фар " пък е възприел забавен метод при спазването на условията на Изборния кодекс. Той разгласява договорите си като вести, което затруднява откриването им. Нещо повече, форматът, в който са налични договорите, не разрешава да се схванат стойностите им. Разбира се единствено, че те са подписани с и " ".

И в тази акция, екипът ни ще продължи да следи осъществяването на законодателните разпореждания във връзка с платената предизборна реклама и отразяването ѝ в медиите. Следващият ни материал по тематиката ще показа данните от първите 20 дни на предизборната конкуренция.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР