Дневник публикува текста на Димитър Бечев, изследовател в неправителствената организация

...
Дневник публикува текста на Димитър Бечев, изследовател в неправителствената организация
Коментари Харесай

Българското европредседателство е добра новина за Турция

" Дневник " разгласява текста на Димитър Бечев, откривател в неправителствената организация Вашингтонски атлантически съвет, за уеб страницата Ahval. Преводът е на редакцията.

Европейският съюз може и да е спрял да интересува множеството турци, само че това несъмнено не е по този начин в доста от прилежащите на Турция страни. От Грузия до Гърция и от Румъния до Босна Брюксел остава значим център на политическа тежест.

Независимо дали сте страна - членка на Европейски Съюз, или желаете да се присъедините, има огромна възможност съюзът да бъде вашият максимален търговски сътрудник, главен източник на вложения и финансови дотации и основна сцена, на която да отстоявате националните си ползи.

Турция евентуално не е друга. Въпреки отрицателните мнения за Европейски Съюз в страната, язвителността към провалените договаряния за присъединение и скорошните разногласия с Германия две трети от турските директни задгранични вложения идват от Европа.

За последните две десетилетия размерът на търговията се е разширил четири пъти, достигайки 144 милиарда евро през 2016 година Колективно Европейски Съюз продължава да е най-големият търговски сътрудник на Турция. Тогава не би трябвало да ни учудва, че първото интернационално посещаване на президента Реджеп Тайип Ердоган беше в Париж, където той се срещна с френския президент Еманюел Макрон.

И въпреки всичко, доколкото имат значение огромни играчи като Франция и Германия, Анкара може да откри общи допирни точки по-лесно с по-малките членки на Европейски Съюз на Изток.

Спомнете си топлото посрещане на Ердоган във Варшава през октомври или жалванията на унгарския министър председател Виктор Орбан, че Европейски Съюз е бил неправдив към Турция. Подложени на съществени рецензии поради засилващите се властнически политики, тези страни не са в въодушевление да изнасят уроци на турците за демокрацията и човешките права. Вместо това те гледат на Турция като на източник на стопански благоприятни условия и буфер за миграцията от нестабилния Близък изток.

България, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година, влиза в същата категория.

" Турция е нашият най-съществен бранител на южния фланг ", сподели министър председателят Бойко Борисов на конференция през ноември. " Не би трябвало да отхвърляме диалозите с нея в Европа, до момента в който разчитаме на нея в НАТО. "

Борисов направи сходен коментар по време на посещаване в Турция през юни след диалози с Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм.

" Ние ценим високо вашата безапелационна взаимност по време на опита за прелом на 15 юли ", сподели Йълдъръм по време на визитата, имайки поради проваления опит на военните през 2016 година да смъкват държавното управление. " Вие бяхте първият, който пристигна в Турция скоро по-късно. " Йълдъръм можеше да добави и че София към този момент е изпълнила настояванията да съобщи членове на придвижването на Гюлен, упрекнат, че е провел опита за прелом.

Някои може и да са сюрпризирани, че

България се пробва да поддържа другарски връзки с Турция.

Все отново Борисов ръководи в коалиция с " Обединени патриоти ", група от крайнодесни партии, които в никакъв случай не са се свенили да подлагат на критика Турция и мюсюлманите като цяло.

Ердоган и партията му не са наложително измежду любимците даже и на българското Движение за права и свободи (ДПС), подкрепяно от доста хора измежду забележителното турско етническо и мюсюлманско малцинство в страната. Официално в съпротива, само че на процедура близо до Борисов, Движение за права и свободи е изправено пред предизвикателство от отцепническа група, подкрепяна от Анкара.

Преди общите избори през март българските медии бълваха истории за турската интервенция. Но точно министър председателят, а не " Обединени патриоти " и още по-малко Движение за права и свободи е този, който има думата, когато се стигне до политиката към Турция. А неговият приоритет е да насърчава положителни връзки с Ердоган.

Може ли България да употребява мандата си като ръководител на съвета, за

да подбутне напред връзките ЕС-Турция?

Потенциално да. София се хвали с ролята си на покровител на разширението главно във връзка с Западните Балкани, само че без да пренебрегва и Турция.

Въпреки това към този момент в Турция се следи отчаяние, че диалозите й за участие не бяха даже упоменати в неотдавна оповестените цели на българското председателство.

Това, което има значение, не е реториката, а същността на нещата. Говорейки намерено, България не е образец за разширението на Европейски Съюз. Тя има големи проблеми с корупцията. След десетилетие участие в съюза тя не е постигнала необикновен прогрес и даже е направила стъпки обратно в някои области като свободата на медиите.

И въпреки всичко с малко умения и мотивация българското държавно управление може да лобира измежду останалата част от Европейски Съюз по въпроси, на които държи. Един образец е цялостното използване на договорката сред Европейски Съюз и Турция за бежанците. Анкара се оплаква, че единствено една част от контрактуваните 6 милиарда евро през март 2016 година са й били отпуснати до момента. В същото време мудните процедури за бежанците в Гърция затрудняват връщането им в Турция. Държавите - членки на Европейски Съюз, не желаеха да одобряват бежанци непосредствено от турска територия.

Накратко, в случай че българите са съществени за оправянето с казуса и за усилването на съдействието с Турция, през идващите шест месеца ще има доста работа за извършване. Дали политиците и бюрократите в София могат да създадат доста, или въобще нещо, остава да се види. Но едно нещо е несъмнено. Докато Ердоган сондира държавните управления в Европейски Съюз през идващите месеци, може да разчита на покровител най-малко на едната граница.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (61)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР