Дневник публикува със съкращения отвореното писмо на Съюза на съдиите

...
Дневник публикува със съкращения отвореното писмо на Съюза на съдиите
Коментари Харесай

ВСС е длъжен да провери най-накрая кадруването на "корпулентния" политик

" Дневник " разгласява със съкращения отвореното писмо на Съюза на съдиите до съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет.

Уважаеми членове на съдийската гилдия, Повод да се обърнем към Вас и непрекъснатата комисия " Професионална нравственос " е оповестената на 23 април 2019 година в медиите информация за изявлението на съдията от Софийския областен съд Методи Лалов на конференцията " Независим съд – свободна страна! За правото и справедливостта ", извършена на 17 април 2019 година
Съдия Лалов споделя задоволително фактологично за неофициална среща, която обаче е била обвързана с реализиране на идна процедура пред Висшия правосъден съвет (ВСС) – по номинирането и избирането му за ръководител на Софийския областен съд (СРС). От словото му излиза наяве, че по предложение на Владимира Янева, ръководител на Софийския градски съд (СГС) по това време, в заведение в гр. София, се провел диалог сред нея, Методи Лалов и тогавашния ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, в този момент ръководител на поделение в същия съд. По думите на Владимира Янева срещата била нужна, с цел да се обезпечи поддръжката на арбитър Колев в процедурата по желание на ръководител на СРС.

По време на срещата в заведението се появил политик, наименуван от изказващия се " корпулентен ",

След като ги забелязал, политикът отишъл на тяхната маса и се присъединил директно в диалога за избор на ръководител на съд. От пресъздадените реплики излиза наяве, че сред него и ръководителите на съдилища няма никаква отдалеченост на възпитание по тази тематика. Напротив – несъмнено, че политикът освен е добре информиран по нея, само че е бил и деен участник най-малко в още една неофициална среща, предхождаща официална процедура за избор на ръководител на съд.
В изявлението си на упоменатата конференция, необятно медийно отразено след това, арбитър Лалов пресъздава следното наличие на извършения диалог сред " корпулентния политик " и съдиите: " Попита – какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видели, с цел да изясни това момче, сподели Георги Колев, за своята идея и вероятно да получи поддръжка и от мен. Аз знаех, че избор без поддръжка от неприятните няма да има, невероятно е. В този миг този корпулентен политик, прекомерно прочут, знаете, сподели – но да не стане по този начин, и в този момент изтъквам – да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган ".
Споменаването в диалога на избора на арбитър Пенгезов за ръководител на Софийския апелативен съд (САС) в този подтекст на " подмолно кадруване " неизбежно напомня казаното от самия него на конференция през април 2014 година:
– " В момента управлявам най-важния съд в страната, отсам минават всички каузи с публичен интерес. Не ме питайте дали са ми ходатайствали през тези години доста хора. Имало е известия за избрани каузи,

нормално идват известията от един човек, който разпределя баницата в страната.

Сетете се кой е. Делян Пеевски се споделя. Те са се интересували от каузи против примерно ми е казвано, че би било добре Митхат Табаков да бъде оневинен на инстанцията, което по никакъв метод не може да се случи, тъй като има трима съдии, които работят по делото ".
– " Получавал съм препоръки, че в случай че не стане нещо, втори мандат ще видя през крив макарон. В общи линии почти по този начин става ".
Пред публицист от уеб страницата " Дневник " ръководителят на САС декларира: " С Делянчо се запознахме в далечната 2003 година Той ме потърси, само че не помня по какъв мотив. Говорим си, само че няма да кажа защо. Пращал ми е известия по каузи. А и през други хора. Говорили сме. Естествено, че ми е приказвал и за каузи. "
След отстраняването на арбитър Пенгезов от служба с решение на Висш съдебен съвет той декларира пред публицисти: " Каквото беше заданието се извърши почтено. На Делянчо е заданието, като излезе основният прокурор, го питайте, сложена му е такава задача. Доганчо заповядва на Делянчо, Делянчо заповядва на основния. "
След изявленията на арбитър Пенгезов, понастоящем арбитър в САС, Съюзът на съдиите в България (ССБ) се обърна към Висш съдебен съвет с гледище в осъществяване на конституционното му пълномощие за отбрана на независимостта на съда да предприеме дейности за инспекция на верността на изказванията за неприемливо влияние върху съдии по съответни каузи, за нерегламентирано въздействие в съда и кадровия орган на съдиите на лица, които не би следвало да имат никаква административна власт във връзка с тях, и за потребление на прокуратурата в интерес на авансово привилегирован претендент за ръководител на съд преди формалното разкриване на процедурата за избор.
Отвореното писмо на ССБ беше оставено без последици, заради което общественото обявяване на изказването на арбитър Лалов и тревожното подобие на неговите изказвания с тези на арбитър Пенгезов се случва в социална среда, която не е получила

нито един отговор на повдигнатите още преди 5 години въпроси от публичен интерес.
Бездействието и мълчанието по отношение на изказвания за неразбираемо политическо или икономическо преодоляване на кадровия развой на съдиите в нарушаване на Конституцията може да се одобряват от обществото като удостоверение за накърнената самостоятелност на правосъдната власт и дискредитираното разделяне на управляващите. Не бива да позволяваме това. Ето за какво се обръщаме към Вас с предложение да извършите сложна задълбочена и почтена инспекция на изказванията на арбитър Лалов, в това число в подтекста на предходните изказвания на арбитър Пенгезов.
Пресъздаденият от арбитър Лалов случай слага нуждата за разискване на допустимото държание на участвалите в срещата съдии и в подтекста на правилото по т. 1.5 от Кодекса за етично държание на българските магистрати, че " магистратът е задължен да осведоми органите на правосъдната власт и обществеността при всеки опит за накърняване на неговата самостоятелност. "
Считаме, че е неотложно комисията " Професионална нравственос " към съдийската гилдия да прегледа

посочените изказвания в изказванията на някогашния ръководител на СРС и някогашния ръководител на САС, откакто организира нужните изследвания, в това число и чувания на засегнатите лица, и да оцени откритите обстоятелства през призмата на задължението на съдиите да не позволяват държание, което уронва престижа на правосъдната власт, както и през нормите за етично държание на българските магистрати.
В случая, с оглед предишното на ненарушимо безучастие от предишни сформира на Висш съдебен съвет за съответна отбрана на независимостта на правосъдната власт посредством определяне на истината по сходни нелицеприятни въпроси, което изисква сложни и може би непопулярни решения за властта, дисциплинарните аспекти не са от първостепенна значимост. Самият знак, че съдийската гилдия показва воля да извърши действителна инспекция на изказванията за нелегитимно въздействие и да вземе съществени систематични ограничения за попречване на сходни рискови трендове за правовата страна, ще бъде възприето от съдиите и жителите като положително начало. Управителен съвет на Съюза на съдиите в България

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съдебна власт (195)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР