Дневник публикува отвореното писмо на Еми Барух (журналист, преводач, ръководител

...
Дневник публикува отвореното писмо на Еми Барух (журналист, преводач, ръководител
Коментари Харесай

Няма морал в зловещата аритметика, че животът на 50 000 е "платен" от 11 343 евреи

" Дневник " разгласява отвореното писмо на Еми Барух (журналист, преводач, началник на " ФотоФабрика " и създател на книгата " Евреите по българските земи " ) до президента Румен Радев. На 10 март той ще се включи в честването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи - ще открие документална галерия в националната библиотека и ще сервира венец пред паметните плочи на спасителите до църквата " Св. София ". Писмото е от профила й във фейсбук.

Господин президент,

В публично популяризираната версия за спасението на българските евреи, за чиято 80-годишнина е основана " цялостна Национална стратегия ", на която Вие сте патрон, се тиражира знание, насъбрано през пропагандни политически клишета, и се показва неуважение към документите от предишното.
Какво избираме да споменем и какво избираме да пропуснем, когато описваме личната си история, е белег за мъдрост, геройство и достолепие.

Премълчаването на част от историята на България, по време на Втората международна война, довела до гибелта на 11 343 души, хвърля сянка даже върху величието на няколкото почтени българи, чиито дейности доведоха до спасяваното на 50 хиляди човешки живота.

Известни са имената на всичките 11 343-ма души, натоварени от българската полиция и войска в запечатани вагони и депортирани в Треблинка. Известен е и методът, по който български бойци и офицери са се отнасяли с тях от името на България и под български байрак. Документирана е удивителната свирепост в последните дни на техния живот. Безразличието към нещастието на тези, чийто финален витален път е минал под ескорта на българската войска и полиция, издава особена морална неплатежоспособност.
Ако говорейки за предишното, написа Цветан Тодоров, се отъждествяваме единствено с позитивните фигури, ние непосредствено се самоизтъкваме и си приписваме само позитивната роля. Това - колкото ритуално, толкоз и прелестно изложение, не носи никакво морално преимущество... Защото моралът е или безвъзмезден, или не съществува.

Няма никакъв морал в злокобната аритметика, съгласно която животът на 50 000 е " заплатен " с живота на 11 343. Пропускането на половината част от това печално " уравнение " трансформира " 80-ата годишнина от спасяването " в следващия епизод от политическата приложимост на българските евреи.

 Няма морал в злокобната аритметика, че животът на 50 000 е
© Фейсбук/Еми Барух

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР