Дневник публикува декларация на , приета на 24 февруари по

...
Дневник публикува декларация на , приета на 24 февруари по
Коментари Харесай

Главният прокурор засяга държавността, като идентифицира адвокатите с клиентите им

" Дневник " разгласява декларация на, призната на 24 февруари във връзка изявление на основния прокурор Иван Гешев по адрес на юрист Ина Лулчева. Заглавието е на " Дневник ". По случая към този момент излязоха с заявления Обединението на свободните юристи и адвокатските колегии в Смолян, Пловдив и София. Те желаеха Висшият правосъден съвет да открие процедура за освобождение на основния прокурор поради недопустимостта на изявленията му.

 Висшият правосъден съвет да обмисли предварителното освобождение на основния прокурор Висшият правосъден съвет да обмисли предварителното освобождение на основния прокурор

Във връзка с нa Hapoднoтo cъбpaниe на глaвния пpoĸypop Ивaн Гeшeв, че правила на Hаказателно-процесуалния кодекс и Закона на правосъдната власт ca пиcaни oт eднa " ĸaнтopa, чиитo aдвoĸaти виждaмe дa ce пoявявaт и пpи paзcлeдвaния зa шпиoнaж Aлeĸcaндъp Maлинoв и пpи paзcлeдвaнитe oт Nехо ", Висшият адвокатски съвет декларира следното:

Главният прокурор не за първи път разпознава юристите с техните клиенти - той направи и на 27.02.2020 година

 Очаквам обществено опрощение от господин Гешев Очаквам обществено опрощение от господин Гешев

Подобна идентификация е неприемлива. Тя освен уронва престижа на адвокатурата, само че и визира държавността, тъй като обосновава извода, че юристите са подвластни и показват и пазят интереса единствено на техните клиенти.

Адвокатите реализират конституционно обезпечено право на отбрана и не пазят свои, а непознати права, заради което те няма по какъв начин да се разпознават с клиентите, чиито права пазят. Правото на обективен правосъден развой е главно човешко право и то не може да бъде упражнено пълноценно без присъединяване на юристи.

При упражняването на това право и на професионалната си активност като цяло юристът е самостоятелен от своите клиенти, органите на адвокатурата, държавните и други органи и лица, които упражняват обществени функционалности.

Висшият адвокатски съвет застава непоколебимо зад сътрудниците юристи и декларира, че ще отстоява правото им на изложение на мнения по значими за обществото тематики и на присъединяване в законодателния развой.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР