Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Полският президент подписа изменен вариант на закона за руското влияние

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Полша одобри променена версия на за следствие на " съветското въздействие " в страната след лавина от рецензии от Европейския съюз и Съединени американски щати към предлагането, необятно считано за ориентирано против опозицията, предадоха " Франс прес " и EURACTIV.

Нормативният акт планува основаването на проверяваща комисия, която да постанова санкции на държавни чиновници, които са изложили на опасност от съветско въздействие сигурността на страната сред 2007 година и 2022 година, напомня ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Критици упрекнаха държавното управление на ръководещата консервативна партия " Право и правдивост " (ПиС), че желае да дискредитира някогашния министър председател Доналд Туск преди парламентарните избори през есента.

Туск беше министър председател сред 2007 година и 2014 година ПиС го упреква, че е сключил неизгодни покупко-продажби с Русия за газови доставки.

Туск, който е водач на опозиционната демократична партия " Гражданска платформа ", е считан за най-големия политически противник на водача на ПиС Ярослав Качински, отбелязва ДПА.

Според истинския текст на закона комисията от девет членове, назначени от Народното събрание, щеше да има пълномощия да постанова санкции, в това число възбрана за заемане на обществена служба за период до 10 години.

Партията на Туск даже стигна до такава степен, че да го назова Lex Tusk или " Закона за Туск ", заради хипотетичната му цел, отбелязва EURACTIV.

 План за комисия за следствие на съветското въздействие в Полша буди боязън от лов на вещици План за комисия за следствие на съветското въздействие в Полша буди боязън от лов на вещици

След приемането му Европейският съюз против Полша, до момента в който Съединените щати показаха угриженост, че законът " може да бъде употребен за блокиране на кандидатурите на опозиционни политици без подобаващ развой ".

Изправен пред рецензиите, полският президент Анджей Дуда за унищожаване на глобите и в сряда подписа промени закон.

Съгласно ревизираното законодателство на човек, за който комисията откри, че е под съветско въздействие, няма да бъде неразрешено да заема обществени длъжности. Вместо това комисията ще излезе с изказване, че индивидът се е поддал на съветското въздействие и не може да се подсигурява, че ще работи вярно в публичен интерес.

Освен това деветимата членове на комисията ще бъдат специалисти, а не законодатели и сенатори.

Решенията на комисията могат да бъдат обжалвани пред апелативен съд.

Критиците споделят, че измененията не стигат задоволително надалеч.

Управляващите консерватори в Полша са в спор с Брюксел от идването на власт през 2015 година поради изказванията, че Варшава не съумява да съблюдава изцяло законите на Европейски Съюз, изключително що се отнася до правосъдната система.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР