Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Виена започва улични сондажи в търсене на геотермална енергия за отопление

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Във Виена за първи път стартират да се вършат сондажи на публично място - напряко на тротоара, с цел да се търси геотермална сила. За опита е определена кооперация от началото на предишния век, чийто жители в бъдеще ще употребяват топлота от недрата на Земята.

До 2040 година австрийската столица си е сложила за цел да стане климатично неутрална. Най-големият сегмент, който би трябвало да се обнови, е жилищният, защото към 400 хиляди жилища в града към момента се отопляват на газ. Градската администрация желае да покаже по какъв начин ще стане обновяването посредством 100 пробни плана.

Сградата е към този момент санирана с спомагателна изолираност и е преоборудвана за доставяне с топлота от земята. В двора й са сложени четири сонди на дълбочина 100 и 150 метра. За да бъдат топлофицирани по новия метод всички 15 жилища, проектантите слагат сонда и на тротоара по липса на повече място в двора.

По думите на един от проектантите във Виена е възможно сондите да се забиват на дълбочина до 200-300 метра, като се съблюдава разстояние, с цел да не си лишават взаимно топлината.

 Геотермален капацитет: Сгради в София ще се отопляват с минерална вода Геотермален капацитет: Сгради в София ще се отопляват с минерална вода

Проектът планува на покрива да се сложи фотоволтаична апаратура с силата, от която ще се задвижва помпата, доставяща топлата вода.

Разходите за сходно преоборудване са високи - към 300 хиляди евро. За сондажите са нужни 120 хиляди евро и 180 хиляди за инсталацията с топлинната помпа и топлинния батерия, само че за 15 години инвестицията ще се изплати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР