Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

"Руснаците ни чакаха": Украински войници описват по-тежка от очакваното битка

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Те навлязоха в зона, където може да бъдат изумени. Времето не бе уместно. Изгубени бяха доста мъже. В последна сметка те си възвърнаха разрушеното село Старомайорске, постигайки най-големия прогрес на Украйна от седмици.

Войниците, които са на предна линия в украинската контраатака, настояват, че предходната седмица по продължение на фронта в югоизточната част на страната се е оказала по-трудна и по-кървава от предстоящото, като проектите са се провалили и съперникът е бил добре квалифициран.

" Руснаците ни чакаха ", сподели 29-годишен боец, употребявайки кодовото име Булат - от поделение, изпратено в борба с бронирани машини по време на нападението предходната седмица.

" Те стреляха по нас с противотанкови оръжия и гранатомети. Машината ми мина през противотанкова мина, само че всичко бе наред, транспортното средство пое удара и всички останахме живи. Слязохме от машината и побегнахме към прикритието. Защото най-важното е да намериш прикритие и по-късно да продължиш напред ", описа той.

Разкази за, направени пред " Ройтерс " покрай фронтовата линия в югоизточна Украйна, дават визия за това за какво най-смелата контраатака на Киев в тази война, която скоро навлиза в третия си месец, се оказа и по-кървава, в сравнение с се очакваше.
" Мисията ни бе планувана да продължи два дни. Не можахме обаче да караме в тъмнината в подобаващото време по няколко аргументи. Затова навлязохме по-късно и изгубихме точния миг ", сподели Булат.

Киев, получил въоръжения и образование за милиарди долари от западните страни, с цел да стартира контраофанзивата си и да си възвърне окупираните територии това лято, призна, че акцията му се развива по-бавно от предстоящото. Командирите споделят, че по-бавното движение е належащо, с цел да се избегнат многочислени жертви.

Руснаците са имали месеци, с цел да приготвят укрепленията си и да създадат минни полета. Украинските нападатели не разполагат с въздушното предимство, което съдружниците им от НАТО нормално чакат, когато организират своите тренировки.

 Украйна на изток и юг - едно голямо минно поле Украйна на изток и юг - едно голямо минно поле

Руските бранители са основали " авансово следени зони " в очакване на настъплението, сподели 24-годишен украински морски пехотинец, употребяващ кодовото название Дъб.

" Те методично разрушаваха пътищата. Правеха ями, които не разрешават влизането и излизането от селото, даже и при изсъхнало време. Дори ходенето пешком бе много мъчно. Не може да използваш фенерчета през нощта, само че въпреки всичко би трябвало да вървиш напред ", описа той.

" Опитахме се да дадем най-хубавото от себе си. Успяхме ", съобщи за своята част различен боец, употребяващ кодовото название Пикачу.

" Дебаркирането не беше най-трудното. Ние напредвахме постепенно, само че несъмнено. Те стреляха, всичко летеше. Беше ужасно, само че продължихме напред. Никой не се отдръпна. Всички се оправиха чудесно ", съобщи Пикачу.

" Много от нас, които отидоха, няма в никакъв случай да се върнат вкъщи ", сподели обаче най-после той.

(Превод от британски език: Светослав Танчев; БТА)

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР