Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Кои са големите хитове на Тони Бенет

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Певецът Тони Бенет, който умря на 96 години на 21 юли, има изключителна кариера обхващаща девет десетилетия. Той стартира да пее в нощни клубове след Втората международна война, като трансформира рожденото си име Антъни Доминик Бенедето първо на Джо Бари, по-късно на Тони Бенет. Последните му концерти са през август 2021 година с Лейди Гага в Ню Йорк.

 Почина именитият артист Тони Бенет Почина именитият артист Тони Бенет

Тони Бенет е издал над 70 албума. Те му носят 20 награди " Грами ", едната от които почетна. Той не написа песните си, само че им вдъхва живот с неповторимия си глас и безукорен жанр.

Първият огромен шлагер на Тони Бенет е Because of You от едноименния албум от 1951 година Песента не е нова, само че в негово осъществяване доближава до първо място в класацията на " Билборд " и се задържа там 10 седмици. Заради значимостта й за кариерата му, Тони Бенет продължава да я пее през целия си живот, в това число и на последния си концерт 70 години по-късно.

Най-известната ария на Тони Бенет е I Left My Heart in San Francisco от 1962 година Музиката е написана от Джордж Кори, а текстът е от Дъглас Крос. С нея той печели награди " Грами " за запис на годината и за най-хубаво вокално осъществяване от мъж. Тя е сложена на 23-о място от Асоциацията на звукозаписната промишленост на Америка в листата с песните с най-голямо историческо значение през 20-и век. Нейни кавъри са записвали доста звезди, в това число и Франк Синатра, само че осъществяването на Бенет е прието за златен стандарт. С нея той приключва последния си концерт с Лейди Гага през 2021 година

Връх в кариерата на Бенет са 50-те и началото на 60-те години на предишния век с албуми като The Beat of My Heart, Basie Swings, Benett Sings. След Because of You той оглавява американската ранглиста с Cold, Cold Heart и Rags to Riches през 1953 година и се насочва и към джаза. Тони Бенет презаписва Cold, Cold Heart с Тим Макгроу за албума си от 2006 година Duets: An American Classic и през 2012 година с аржентинския артист Вичентико за сбирката Viva Duets с латиноамерикански реализатори.

В продължителната кариера на Тони Бенет има и спадове, както и временен напън от страна на звукозаписните компании. Такъв спад за него е ерата на рокендрола през 60-те и началото на 70-те години на предишния век. Той обаче съумява да се завърне през 80-те и през 90-те години даже си основава почитатели измежду поколението на MTV, запазвайки стила си. До огромна степен завръщането на Тони Бенет в средата на 90-те години на предишния век се дължи на сина му Дани Бенет, който става негов управител и му оказва помощ да притегли по-млада аудитория. Тони Бенет е на 67 години, когато записва MTV Unplugged през 1994 година

 Тони Бенет през 1994 година
© Reuters

Тони Бенет през 1994 година

Така Тони Бенет се трансформира в готиния дядо на поп музиката. Той получава " Грами " за албум на годината за MTV Unplugged и известни рок, поп и джаз реализатори одобряват да пеят с него. Записва самостоятелни дуети с Арета Франклин, Би Би Кинг, Уили Нелсън, Боно, Кристина Агилера, Куин Латифа и Ейми Уайнхаус и дуетни албуми с Кей Ди Ланг, Даяна Крол и Лейди Гага.

Тони Бенет записва дружно с Елвис Костело джаз класиката They Can`t Take That Away From Me на Гершуин за албума MTV Unplugged и печели също премия за най-хубаво обичайно вокално поп осъществяване. Песента е известна още от осъществяването на Фред Астер във кино лентата " Ще танцуваме ли " от 1937 година и е изпълнявана също от Арета Франклин, Ван Морисън, Род Стюарт, Брайън Уилсън, Даяна Крол, Глория Естефан.

Stepping Out with My Baby на Ървинг Бърлин е от мюзикъла " Великденски церемониал " от 1948 година с Фред Астер. През 1993 година Бенет я записва за албум в негова чест, а по-късно и през 1994 година за MTV Unplugged.

Класиката на Коул Портър Anything Goes Тони Бенет записва в началото за албума си с Каунт Бейси Strike Up the Band от 1959 година, а по-късно за първия си албум с Лейди Гага Cheek to Cheek от 2014 година, който заема първо място в класацията " Билборд 200 ". Това се случва за повторно в кариерата на Бенет след албума с дуети от 2011 година Duets II: The Great Performances и той става най-възрастният реализатор с албум номер 1 в Съединени американски щати.

От албума Duets II: The Great Performances е и песента Body & Soul, записана с Ейми Уайнхаус преди гибелта й през 2011 година Оригиналът е от мюзикъла със същото име от 1930 година

 Лейди Гага и Тони Бенет пеят Коул Портър и слагат върхове Лейди Гага и Тони Бенет пеят Коул Портър и слагат върхове

Вторият албум на Тони Бенет с Лейди Гага Love for Sale от 2021 година е отдаден на музиката на Коул Портър. Към него са снимани няколко клипа.., измежду които и I`ve Got You Under My Skin. Песента от 1936 година е записвана от доста реализатори, измежду които Франк Синатра, Арета Фраклин, Боби Колдуел.

От албумите на Тони Бенет са продадени повече от 50 милиона копия. Освен 20-те награди " Грами ", той има две награди " Еми ", премия на центъра " Кенеди ", премия " Майстор на Джаза " от американската Националната фондация за изкуства., звезда на Холивудската алея на славата.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР