Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Украинка е отстранена на световното по фехтовка след отказ да поздрави рускиня

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Скандал поради войната в Украйна беляза надпреварата на сабя при дамите на международното състезание по фехтовка в Милано и прати българската състезателка Йоана Илиева без игра на осминафинал. Украинската състезателка Олга Харлан победи с 15:7 състезаващата се като неутрална рускиня Анна Смирнова. След края на дуела рускинята подаде ръка на съперничката си. Украинката, която е олимпийска шампионка и има пет международни трофеи, обаче отхвърли да я поздрави и протегна единствено сабята си напред.

Впоследствие рускинята Смирнова отхвърли да напусне и седна на стол посред пътеката и заставам там 50 минути, тъй като Харлан е отказала да я поздрави. Украинката беше дисквалифицирана поради постъпката си, защото правилникът задължава състезателите да се поздравят. Смирнова обаче не зае нейното място, макар че от съветския тим подадоха тъжба. В последна сметка на осминафиналите продължи Илиева без игра. В идната фаза българката ще срещне Анна Баща от Азербайджан.

По-късно украински медии разгласиха фотоси от профилите в обществените мрежи на Смирнова с съветски военни.

fencer Olga Kharlan refused to shake hands with her rival from Anna Smirnova.

The Ukrainian defeated the Russian woman at the World Championships with a score of 15:7.
— NEXTA (@nexta_tv)

Световното по фехтовка е първото, в което украинските състезатели се състезават с руснаци и беларуси, откакто в сряда Министерството на младежта и спорта на Украйна даде позволение за това. В края на март украинските управляващи на спортистите да вземат участие в надпревари с представители на Русия и Беларус. Подобен протест обаче щеше да коства класирания на украинците на олимпийските игри в Париж.

" Министерството на младежта и спорта издаде заповед, съгласно която нашите спортисти имат право да вземат участие в интернационалните надпревари, даже и при съществуването на представители на Русия и Беларус. Тази стъпка дава опция да завоюват олимпийски квоти и да вземат участие на олимпийските игри в Париж ", съобщи депутатът и олимпийски първенец по битка Жан Беленюк.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР