Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Производители на кафе и бонбони са обезпокоени от закона за обезлесяването на ЕС

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Производители на шоколадови произведения и кафе, измежду които италианската " Лаваца " (Lavazza) и " Монделийз " (Mondelez), са обезпокоени от " практическото приложение " на новия закон на Европейски Съюз, целящ да спре обезлесяването, съобщи " Ройтерс ".

Този отпор идва на фона на доброволните, обществени задължения на самите компании и промишлеността за кафе и какао в по-широк проект да изчистят мрежите за доставки благодарение на одити, направени от трети страни като " Феъртрейд " (Fairtrade).

Очаква се утвърденият през декември закон да влезе в действие в края на 2024 година Вносители на кафе, какао, говеждо месо, соя, каучук и палмово масло би трябвало да потвърдят, че веригите им за доставки не способстват за заличаването на горите, климатичните промени или ще бъдат санкционирани с до 4 на 100 от оборота си в блока.
Няколко огромни вложители обявиха пред " Ройтерс " предишния месец, че опасенията им във връзка новия закон, могат да ги накарат да изоставят производителите на потребителски артикули с " рискови " вериги за доставки.

" Ще бъде доста мъчно да се приложи на практика този закон, защото веригата за доставки на кафе е доста комплицирана и мъчно проследима ", сподели ръководителят на " Лаваца груп " Джузепе Лаваца пред " Ройтерс ". " Разговаряме с европейските управляващи чрез асоциацията ни, с цел да се опитаме да намерим метод ", добави той.

Правилата на Европейски Съюз мъчно могат да бъдат приложени без повече насоки, съгласно шефа на " Лаваца " предвид на огромния брой медиатори, въвлечени във веригите за кафе.

 Европарламентът утвърди закон, забраняващ вноса на артикули, свързани с обезлесяване Европарламентът утвърди закон, забраняващ вноса на артикули, свързани с обезлесяване

" Тези присъщи характерности на веригите за доставка на кафе вършат проследимостта на пратките голямо предизвикателство за бранша, защото може да няма налична информация за геолокацията и координатите на дребните плантации ", добави Джузепе Лаваца.

Кристоф Хансен, който е водел договарянията за закона за Европейския парламент съобщи: " Не мисля, че е невероятно. Със сигурност ще е предизвикателство за тях, защото производителите в бранша на кафето постоянно са прекомерно дребни ".

" Ние обаче включихме в текста на закона задължението на Европейска комисия да подкрепи главно дребните плантации, с цел да могат те да изпълнят условията ", акцентира Хансен.
" Монделийз ", производител на " Орео " (Oreo) и други известни артикули, разяснява, че не е " ясно " по какъв начин европейските управляващи ще управляват или ползват този закон.

" Трябва да има повече разговор за това по какъв начин да създадем по този начин, че нещо да се случи на практика ", сподели в изявление за " Ройтерс " предишния месец основният изпълнителен шеф на компанията Дирк ван де Пут.

Европейски Съюз се аргументира, че е приел знаковия закон за обезлесяването, защото траялите с години доброволни задължения на фирмите за хранителни артикули да създадат по този начин, че веригите им за доставки да не вредят на околната среда, са претърпели крах.

" Лаваца " и " Монделйиз " не разясниха за съответни решения на опасенията им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР