Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Наводнения в Словения наложиха евакуации и затрудниха транспорта

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Проливни дъждове, разказани от спасителите като " древен ", удариха северна и западна Словения в петък, прекъсвайки придвижването и причинявайки прекъсване на тока, а хеликоптери изтеглиха хората от някои региони, съобщи " Ройтерс ".

Агенцията за околна среда на Словения издаде червен код за огромни наводнения. Метеоролозите считат, че проливните дъждове, които се чака да се разпространят в Хърватия и Босна, ще продължат най-малко през идващите 24 часа.

Спасителите мъчно успяваха да стигнат до наводнените региони и насочиха обществен апел за гумени лодки тук-там, където пътищата бяха затворени и непроходими заради свлачища.

Хеликоптери изтеглиха хора, блокирани в домовете им в град Шкофя Лока, където транспортни средства и камиони бяха потопени или отнесени от порои, оповестиха локални медии.

 Най-силните превалявания от най-малко 140 години в Пекин предизвикаха наводнения и 21 смъртни случая Най-силните превалявания от най-малко 140 години в Пекин предизвикаха наводнения и 21 смъртни случая

" Не сме виждали сходни наводнения освен от 500 години, ами от 1000 години ", сподели Роман Кочилия, шеф на спасителите в село Мост при Коменди, представен от локалните медии. Той уточни равнища на водата, достигащи до към 2 м.

Бяха затворени съвсем всички районни пътища на север, както и някои железопътни линии. Около 16 хиляди семейства останаха без електричество.

Армията е подготвена да се разположи, с цел да помогне, сподели министърът на защитата Марян Шарец. Той прикани жителите да останат на закрито в град Камник, където управляващите оповестиха изключително състояние и затвориха детските градини.

" Осъществява се най-лошият сюжет. На места единствено за 10 часа паднаха над 100 литра, даже над 200 литра на квадратен метър, което е повече в сравнение с вали общо за цялостен месец ", уточни метеорологът Рок Носан представен от словенският уебсайт 24ур и Българска телеграфна агенция.

Значителна смяна на времето с значителни дъждове се чака през днешния ден и в Хърватия, като хърватският Държавен хидрометеорологичен институт разгласи оранжев код за превалявания, осведоми хърватският уебсайт " Индекс ".

" След два главно сухи и най-вече или отчасти слънчеви дни, пред нас е нова забележителна смяна във времето, която ще обхване съвсем цялата страна ", написа институтът в известие.

Очакват се гръмотевични стихии, мощни ветрове и градушка тук-там. Прогнозата е бурите да продължат и в събота. Предупреждава се, че съществува огромна заплаха от наводнения.

Оранжев код за дъждове, гръмотевици и мощен вятър бе разгласен през днешния ден и в Босна и Херцеговина, заяви районната телевизия Ен1.

Очаква се преваляванията да доближат от 15 до 30 литра на квадратен метър, а скоростта напразно да бъде сред 50 и 70 км/ч. На места са издадени предизвестия за градушка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР