Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Папата призова Европа да изгражда мостове за мир в Украйна, църквата - да се пречисти

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Папа Франциск прикани Европа да " построява мостове " за мир в Украйна при започване на петдневното си посещаване в Лисабон във връзка Световните дни на католическата юноша, съобщи " Франс прес ".

Светият отец беше посрещнат с военни почести по-рано денем в португалската столица, където се чакат един милион млади поклонници по случай това огромно интернационално събитие на Католическата черква.

Визитата на папа Франциск стартира със среща с португалския президент Марсело Ребело де Соуза. " Ние сме младежта на папата! ", скандираха стотици вярващи, които чакаха 86-годишния Свети отец пред президентския замък в " Белем ", биейки барабани и развявайки знамената на своите страни.

" Гледайки с обвързаност към Европа и духа на разговор, който я характеризира, човек би могъл да я попита: накъде плаваш, в случай че не предлагаш пътища за мир, изобретателни пътища за слагане на завършек на войната в Украйна...? ", сподели Светият отец в първата си тирада, приветствана от представители на управляващите и дипломатическия корпус, в културния център в квартал " Белем "..

 Специалният делегат на папата работи по Специалният делегат на папата работи по " механизъм " за връщане на деца в Украйна

" Плаваме по океана на историята в бурни времена и усещаме неналичието на смели пътища за мир ", изрази страдание папата аржентинец, който не стопира да приканва за прекъсване на войната в Украйна още от началото на съветската инвазия през февруари 2022 година

В късния следобяд Светият отец отиде в манастира " Жеронимуш ", известна постройка от 16-ти век на брега на река Тежу, с цел да се срещне с португалски духовници. Близо 80 % от 10-те милиона поданици на Португалия се дефинира като католици, отбелязва Агенция Франс Прес.

Четвъртият папа, посетил тази страна, където към този момент беше през 2017 година, Франциск се възползва от опцията да засегне деликатния въпрос за педофилията в Църквата, шест месеца след публикуването на от комисия от специалисти.
Светият отец загатна за " разочарованието и гнева, които някои изпитват към Църквата, от време на време заради нашите неприятни каузи и свадите, които са обезобразили нейното лице ".

Според него тези кавги " постановат смирено и непрекъснато филтриране, като се стартира от това вика и болката на жертвите, постоянно да се одобряват и изслушват ".

По-късно денем Франциск се срещна и с жертви на полови похищения на духовници, съобщи " Асошиейтед прес ". Понтификът разкритикува членовете на католическата подчиненост в Португалия за техния отговор на дълго премълчавания скандал, който съгласно него е опорочил Католическата черква и е съдействал за отблъскването на вярващите.

Ватиканът заяви, че Светият отец се е срещнал с 13 жертви в посолството на Ватикана, като диалогът им е траял повече от час. Те са били съпроводени от църковни чиновници, отговарящи за стратегиите за протекция на децата.

По данни на следствието, извършено по искане на португалските епископи, минимум 4815 малолетни са станали жертва на полово принуждение от страна на свещеници от 1950 година насам, дейности, прикривани от управлението на Църквата по " систематичен " метод.

Реакцията на португалските епископи на констатациите в експертния отчет обаче в някои връзки задълбочи казуса, отбелязва АП.

Преди резултатите от следствието да бъдат оповестени, португалските църковни чиновници упорстваха, че има единствено няколко случая на полово принуждение над деца. След публикуването на отчета епископите в началото отхвърлиха да отстранят от работа посочените причинители на принуждение и обявиха, че ще обезщетят жертвите, единствено в случай че съдът им наложи това.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР