Дневната светлина избледняваше на 8 ноември, когато Харолд Хиги“ Хигинботъм

...
Дневната светлина избледняваше на 8 ноември, когато Харолд Хиги“ Хигинботъм
Коментари Харесай

Двама американци разказват спомените си за края на Първата световна война

Дневната светлина избледняваше на 8 ноември, когато Харолд „ Хиги “ Хигинботъм и неговият взвод потеглят през гората в Аргона. Клоните на дърветата ги удрят по лицата, докато минава през храсталаците, раниците им са тежки, а стартира да вали. Няма пътека, няма път, единствено компас, който ги води в тъмното. Новината за помирение беше стигнал чак до фронта. „ Днес се появи слух, че е разгласен мир “, написа Хиги в дневника си. Ако има някаква истина в това, той занапред ще се твърди. Със или без клюки за мир, компания Б към момента има работа за извършване. Следващата й атака е на към 25 километра на север, навън място през река Маас, откъдето германците се бяха изтеглили по-рано. Камиони ги бяха докарали по средата, само че поради падащите снаряди, мъжете би трябвало да се махнат от откритото и да се придвижват под прикритие пешком.

Те минават през потоци и блата и се плъзгат по хълмовете, псувайки пресечения терен. Някои от тях не престават да питат новия лейтенант, който дава отговор за тях, къде отиват. Един мъж падна два пъти и има проблеми да се изправи; надлежно останалите мъже би трябвало да го влачат на крайници. Те намират някакъв път, само че калта е дълбока до коляното. Изглеждащите немски сили са директно над главите им и макар че мъжете знаеха, че река Маас се намира сред двете армиите, въпреки всичко се чудят дали не са се заблудили по някакъв безразсъден метод и не са влезнали във вражеска територия. Вода влизаше в ботушите и чорапите на Хиги. Когато най-сетне стопират за през нощта, храсталакът е толкоз гъст, че е невероятно да се разположи лагер, тъй че Хиги просто се завива на палатката си, колкото може, и ляга на ската.

 WWImontage

Хиги се разсънва на идната заран в локва с вода и скача на крайници, псувайки. Има тиня на всички места, само че най-малко на дневна светлина мъжете виждат къде са и накъде отиват. Той занесе бомби до предните позиции, връща се за кафе, след което направи още един курс с бомби, плъзгайки се в калта. Още хора от компанията се причисляват към тях, носейки минохвъргачки. Хиги стартира да се усеща по-добре – походът го беше затоплил и той беше намерил ужасно място за лагер тази нощ, място, сгушено измежду дървета, прикрито от германците. Всички са мокри и запечени в тиня, само че най-малко Хиги намира изсъхнало място. Когато си ляга, въздухът е толкоз леден, че той и различен мъж топлят, прегръщайки се цяла нощ.

Когато идва студената заран на 10 ноември, някои от мъжете възпламеняват части хартия и ги пъхат в замръзналите си ботуши, с цел да ги размразят. Хиги прави горещо кафе и разстила одеялото си, с цел да изсъхне. Късно тази нощ 177-а бригада щеше да направи укрепления при Маас, а ротата на Хиги би трябвало да заблуди врага, с цел да изтегли огъня му.

Другаде Компания А има друга задача. В 16:00 ч. би трябвало да изстреля фосген по съпротива с картечници, принуждавайки германците да избягат. Същата нощ Компания Д изстрелва термитни снаряди над немските картечни позиции на около 10 километра северно от Хиги и слага димна завеса, която разрешава на Четвърта пехота да премине през Маас. Хиги се свива в одеялото, с цел да поспи преди битката късно същата вечер. Но тя е анулирана, пехотата форсира реката без димната завеса и Хиги не може и да бъде по-щастлив. Той се зави още веднъж в одеялото си и отново заспа.

Хиги спи като мъртъв, когато редови войник на име Чарлз Стемерман го разсънва в 4:00 сутринта на 11 ноември. Отново падат снаряди и той споделя на Хиги да се укрие по-дълбоко в гората; техният лейтенант и сержант към този момент се бяха отдръпнали. Хиги пренебрегва предизвестието – в случай че снарядите се приближат, ще се реалокира, споделя. После се обърна и заспа още веднъж.

Той се разсъни отново към 8:00 ч.  и видя, че утринният обстрел беше завършил. На светлината на утрото непроницаема мъгла покрива гората, толкоз гъста, че не може да види повече от 3-4 метра пред себе си. Стана да подготви закуска и се приготви за утринното нахлуване, минометна офанзива с термит.

Тогава лейтенантът се появи през мъглата с най-хубавите вести, които Хиги беше чувал от доста време. Всички оръжия са спрели да стрелят в 11:00 часа. Германците са се съгласили с изискванията за помирение. Войната завърши! Хиги невярващо си намерения, че може би лейтенантът се майтапи. Изглежда прекомерно хубаво, с цел да е истина. Прибра си раницата и се отдръпна по-навътре в гората, за всеки случай да бъде на несъмнено място. Бяха претърпели толкоз доста, бяха видели толкоз доста неща, които другояче би помислил за невъзможни, че сега не му се рискуваше.

 Mustard gas burns

Войник с изгаряния от иприт през Първата международна война

На югоизток остарялата Компания С на Том Джабин приготвя термитна офанзива против немски батальон в Ремойвил. Часът на офанзивата е 10:30 сутринта, след 15 минути. Мъжете обаче виждат придвижване през линията. Компанията следи внимателно по какъв начин 100 немски бойци се изправят в полезрението им. Те стават на крайници и пъхат ръце в джобовете си – жест на предаване. Един от офицерите се изкачва от немския окоп и американците гледат по какъв начин той минава през ничията земя. Примирието е подписано, споделя той и желае офанзивата да бъде анулирана. Подозирайки капан, американците приключват интервенцията, само че задържат позициите си, за всеки случай. Минути по-късно идва новина от 11-та пехота. Вярно е: Примирието е подписано. Войната свърши!

На стотици километри разстояние звукът на свирки и църковни камбани доближи до Том Джабин, до момента в който лежи в болничното си легло в базата в Нант, където идва няколко дни по-рано. Дни откакто през октомври на вратата на землянката му се детонира бомба с иприт, той лежи в болнично легло в Лангрес, възпалените му очи бяха подути, а гърлото и белите му дробове горят. След известно време превръзките са свалени и той най-сетне още веднъж може да вижда. Все още не може да чете, само че даже и да можеше, писма от у дома не бяха стигнали до полевата болница. Армията към момента не е изпратила публична новина за раните му, само че откакто писмата му до дома ненадейно стопират, фамилията му в Йонкерс несъмнено се опасява от най-лошото.

В началото на ноември армията го трансферира в базовата болница в Нант. Нито едно писмо не стига до Том след пострадването му. Той може да върви, само че очите му към момента го болят и му е мъчно да написа. Повече от три седмици откакто е обгазен, той най-сетне съумява да вземе химикалка и да напише малко писмо до майка си. „ Обгазиха ни леко, което ме изпрати в болничното заведение. Стана в борбата при Аргонската гора край Вердън. Ами от този момент съм в болничното заведение и се усъвършенствам всеки ден. “

Когато звукът от градските кули стига до ушите му, той протяга ръка към химикалка и хартия, с цел да написа още веднъж на майка си. „ Дойде положителната вест, че примирието е подписано и боевете са прекъснати. Всички се надяваме, че това значи завършек на войната и допускам, че е по този начин. Трудно е да се повярва, че е истина, само че аз съм признателен, че е по този начин. Когато дойдохме, в никакъв случай не чаках да видя този ден толкоз скоро, или изобщо в миналото “, написа той. Сега, може би, той би могъл да се причисли към Компанията си и да се прибере у дома. „ Това наподобява прекомерно хубаво, с цел да е истина, само че се надявам да не е дълго. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР