Днешният Регионален събор край Тунджа в село Крушаре събра над

...
Днешният Регионален събор край Тунджа в село Крушаре събра над
Коментари Харесай

Над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации събра днешният събор край Тунджа 

Днешният Регионален събор край Тунджа в село Крушаре събра над 30 читалища и десетки самостоятелни участници и фолклорни обединения. Отличителното за тазгодишното издание е провеждането на асортимент на участниците, които ще показват община Сливен в XII Национален събор на българското национално творчество – Копривщица. Всички класирани ще имат опция да се изявят на фолклорната сцена в Копривщица от 5 до 7 август.

На днешното публично разкриване участниците и посетители бяха приветствани от зам.-кмета по филантропичните действия Пепа Чиликова. Тя им пожела триумф, а българските обичаи и традиции постоянно да ги събират и сплотяват.

„ Убедена съм, че всички, които ще бъдат класирани за присъединяване в Националния събор в Копривщица, ще показват почтено българския фолклор и община Сливен “, съобщи още Пепа Чиликова. От своя страна кметът на село Крушаре – Димо Станков изрази удовлетворение, че след известно спиране, фолклорната традиция ще пребъде и ще продължи да разкрива многообразието на българското културно завещание.

В рамките на днешния събор колективите могат да включат в стратегиите си възстановка на традиции от пролетната и лятна обредност като – Трифоновден, Сирни заговезни, Първи март, Кукери, Тодоровден, Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Русалии, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма Богородица и други Могат да бъдат включени и обреди от виталния цикъл – раждане, кръщаване, женитба, гибел. На събора може да се показват и трудови традиции – сеитба, беритба, романя, вършитба, ново брашно и други Самодейците могат да се показват и посредством музикално-песенни, инструментални и танцови осъществявания, както и описване на приказки и анекдоти, детски игри, показване на обичайните занаяти в селищата и други Те ще бъдат оценени от професионално жури в състав – доцент доктор Валентина Райчева от ИЕФЕМ при Българска академия на науките, доцент доктор Владимир Демирев- фолклорист- етнолог, Станка Иванова- хореограф, Петя Григорова- музикален възпитател.

Организатор на събора е Община Сливен, със съдействието на кметството в село Крушаре и Народно читалище „ Искра – 1929 “- с. Крушаре. Фолклорната конкуренция продължава през целия ден.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР