Днешният и следващите два дни се очертават като решаващи за

...
Днешният и следващите два дни се очертават като решаващи за
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет: "Продължаваме промяната - Демократична България" смята да е готова с имена до 2 май

Днешният и идващите два дни се обрисуват като решаващи за това дали ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " ще реализиран единодушие за постоянно държавно управление. " Дневник " следи онлайн полемиките, които през днешния ден се концентрираха върху имената на вероятните министри.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Румен Христов: Разумният метод е да се направи държавно управление от специалисти на паритетен принцип
© Георги Кожухаров

За нас рационалният метод е да се направи с " Продължаваме промяната - Демократична България " държавно управление от специалисти на паритетен принцип с небосвод година и половина, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и ръководител на Съюз на демократичните сили Румен Христов. Според него договарянията са вървели добре, до момента в който пуснати в общественото пространство " ярки фигури като възможни министри " е разбунило духовете.

, съгласно които в възможното държавно управление Николай Денков ще е препоръчан за министър председател, Кирил Петков за вицепремиер, Асен Василев за вицепремиер и министър на финансите и така нататък Кирил Петков, а номинации за министри може да има най-рано във вторник.

" Имаме няколко разновидността за кабинет - 2-3 експертни, политически и така нататък ", разяснява Румен Христов. Той изрази вяра, че даже да няма съгласие сред първите две политически сили за държавно управление, това няма да спре приемането на бюджета.

 Кирил Петков, съпредседател на
© Георги Кожухаров

Кирил Петков, съпредседател на " Продължаваме промяната "

" До идващия вторник всевъзможни имена, които ще чуете, са единствено клюки. Сега сме в развой на взимане на решения на всички органи в нашата коалиция. Дотогава няма да се занимаваме с никакви клюки, имена и няма да се съобразяваме с непознати графици ", разяснява съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков в коридорите на Народното събрание. Поводът е изказванията в някои медии за министри в проектоправителството с мандат на " Продължаваме промяната - Демократична България ". Непотвърдената информация е за: Николай Денков за министър председател, Кирил Петков за вицепремиер, Асен Василев за вицепремиер и министър на финансите, Весела Чернева за министър на външните работи.

От изявлението на Петков се схваща, че новата коалиция ще показа плана си за кабинет в първия работен ден след почивните дни. Той отхвърли да дава отговор на спомагателни въпроси. Така обществено не стана известно дали в концепцията за кабинет са включени политически водачи. По-рано ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че, макар че предходен ден пък сподели, че стига двете най-големи политически обединения да се схванат за управническа стратегия, било задоволително Петков да е министър председател.

 Решението на Решението на " Продължаваме промяната - Демократична България " за кабинет: неизбежно, само че трудно




" Не ме занимавайте с това. Те си вземат решение и оферират. Никакви оценки няма да дам за договарянията сред първите две политически сили. Само да побързат, тъй като страната повече не може да продължава повече без бюджет и хората без пари ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в коридорите на Народното събрание, запитана за изказванията в някои медии за министри в проектоправителството с мандат на " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Непотвърдената информация е за: Николай Денков за министър председател, Кирил Петков за вицепремиер, Асен Василев за вицепремиер и министър на финансите, Весела Чернева за министър на външните работи.

Българска социалистическа партия към този момент разгласи, че в случай че ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " договорят държавно управление, социалистическата партия ще бъде тяхна съпротива.

 Гълъб Донев на държавно съвещание
© Цветелина Белутова, Капитал

Гълъб Донев на държавно съвещание

Служебният министър-председател Гълъб Донев съобщи, че държавното управление споделя общото разбиране за бюджетен недостиг до 3%. Той приказва при започване на изключителното съвещание на Министерския съвет, на което би трябвало да се одобри план на бюджет за 2023 година, в който е заложен недостиг от 6.4%. Вчера работодателските и синдикалните организации отхвърлиха плана точно поради високия недостиг, срещу се изричат и политическите партии.

Как да се понижи бюджетният недостиг от 6,4 % на 3% е задача, на която ще търси решение Народното събрание, съобщи Донев. Според него това не е прекачване на отговорността, доколкото препоръчаните от служебния кабинет на по-ранен стадий приходни ограничения (данък свръхпечалба и равнене на ставката на ДДС) не бяха признати от депутатите.

Донев акцентира, че е значимо да се знае, че превръщането на бюджетната процедура в хватка за припечелване на време ще е ход, от който ще изгубят и жителите и бизнеса. Добави, че оттук нататък дейностите по отношение на финансовия проект на страната за 2023 година ще приказват за същинските планове.


" Виждам въпроса в очите ви. Това са напълно клюки и няма да ги разясня. Имена съдружно към момента не сме обсъждали ", сподели в коридорите на Народното събрание депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Даниел Лорер.

 Решението на Решението на " Продължаваме промяната - Демократична България " за кабинет: неизбежно, само че трудно

Поводът са имена на министри в проектокабинет на новата коалиция, публикувани от някои медии. Непотвърдената информация е за: Николай Денков за министър председател, Кирил Петков за вицепремиер, Асен Василев за вицепремиер и министър на финансите, Весела Чернева за министър на външните работи.

По-рано в петък (28 април) ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че, макар че таман Борисов през вчерашния ден сподели, че да се схванат за стратегия за ръководство, даже Петков би бил допустим за министър председател. Отново настоя хора от ГЕРБ да са част от изпълнителната власт, макар че изискване на новата коалиция за гласуването за постоянно държавно управление е да няма хора от партията на Бойко Борисов.

 Борисов: Аз се дръпнах, да се пернат Кирил и Асен
© Велко Ангелов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дефинира като недопустим листата с имена на министри в проектокабинета на " Продължаваме промяната - Демократична България ", който се появи през вчерашния ден вечерта в някои медии. Според Борисов това е " следено изпускане на имена " и добави, че партията му не е получавала публична информация. Той обаче акцентира, че в случай че тези имена се потвърдят, ГЕРБ ще предложи присъединяване на свои знакови фигури в подобен кабинет като още веднъж загатна имената на Томислав Дончев и Делян Добрев.

Още от изявлението на Борисов в коридорите на Народното събрание

 Теменужка Петкова
© Юлия Лазарова

Теменужка Петкова

Според депутата от ГЕРБ и някогашен министър на енергетиката Теменужка Петкова имената, изтекли в медиите като евентуални претенденти за министри на " Продължаваме промяната - Демократична България " звучат като смешка.

" Няма по какъв начин, с цялото ми почитание, министър-председател да е учен Денков, при изискване че вицепремиери ще са му неговите началници по партийна линия. Не виждам по какъв начин Кирил Петков може да е вицепремиер и да дава отговор за службите, за еврозоната, в случай че беше една от главните фигури, свързани с противозаконния арест на нашия водач и на сътрудниците Влади Горанов и Севделина Арнаудова. Не виждам по какъв начин Асен Василев ще е министър на финансите, при изискване че той е една от фигури обществените финанси сега да са в това трагично положение. Г-н Атанасов също звучи недопустимо за министър на вътрешните работи, просто няма по какъв начин този човек да оглави Министерство на вътрешните работи ", сподели Петкова. Весела Чернева пък била индивидът, взимал решения в кабинета " Петков " за Северна Македония, игнорирайки настоящия външен министър, по тази причина съгласно Петкова не може да заеме този пост.

 Третата среща на номинирания за министър председател Николай Денков и парламентарно показаните партии.
© Юлия Лазарова

Третата среща на номинирания за министър председател Николай Денков и парламентарно показаните партии.

Водещият договарянията с ГЕРБ от страна на " Продължаваме промяната - Демократична България " Николай Денков уточни пред Би Ти Ви, че престижът на съпредседателя на " Продължаваме промяната " и някогашен министър-председател Кирил Петков би трябвало да се употребява в бъдещо държавно управление за пробив за приемането на България в Шенген и еврозоната.

" Кирил Петков пък има изключителни връзки на европейско равнище ", сподели Денков и напомни, че четирима европейски министър председатели преди изборите са призовали да се гласоподава за " продължаваме смяната " и поименно за Петков. Така той индиректно удостовери, че Петков се готви за поста вицепремиер с сектор специфични служби и Шенген.

Какво още сподели Денков в изявлението тази заран

Ключови думи към публикацията:
Още по тематиката Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР