Днешният ден е обявен от ООН за Международен ден на

...
Днешният ден е обявен от ООН за Международен ден на
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на кръводаряването

Днешният ден е разгласен от Организация на обединените нации за Международен ден на кръводаряването през 2004 година. Инициативата за оповестяването му е на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец и Международното сдружение за кръвопреливане. Денят се отбелязва на рождения ден на австрийския биолог и доктор Карл Ландщайнер, изобретател на системата за подредба на кръвните групи „ ABO ", съобщи кореспондент на БГНЕС.

В Световния ден на кръводаряването отдаваме респект и благодарим на всички доброволни кръводарители по света. Този ден има за цел и да разпространява и да притегли вниманието на обществеността към доброволното и постоянно обезпечаване на задоволително количества безвредна кръв безплатно, с цел да се поддържа лекуването и да се избави животът на заболели и потърпевши хора.

В България мотото на тазгодишната акция е „ Дарете кръв, дарете плазма, споделяйте живота, споделяйте постоянно ".

Във връзка с честването на Световния ден на кръводаряването Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ), взаимно с Българския Червен кръст, провежда тържествено събитие, което ще се организира в аулата на НЦТХ от 12 ч. 15 организации и персони ще бъдат наградени за специфичен принос за кръводаряването. НЦТХ към този момент раздаде благодарствени грамоти в символ на благодарност за проявена съпричастност, интензивно присъединяване и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване в столицата и страната на 150 предприятия, търговски сдружения, неправителствени организации, лечебни и образователни заведения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР