Днешната столица на Индонезия – Джакарта, е разположена на остров

...
Днешната столица на Индонезия – Джакарта, е разположена на остров
Коментари Харесай

Шок! Индонезия си сменя столицата

Днешната столица на Индонезия – Джакарта, е ситуирана на остров Ява. Новата столица, чието име към момента не е упоменато, ще бъде ситуирана в източната част на остров Калимантан, заяви президента на страната Джоко Видодо.

„ Това стратегическо място за Индонезия, близо до растящите градски агломерации. Планирането на новата столица би трябвало да стане неотложно, с цел да може тя да е подготвена през 2024 г.”, разясни той

В днешна Джакарта живеят над 10 млн. души. Още три пъти повече живеят в сателитните градчета на индонезийската столица. Една от главните аргументи да се търси нова столица е, че сегашната е застрашена от наводнения. Поради несъразмерното изпомпване на подземни води постоянно се стига до наводнения в града. Също по този начин градът е застрашен и от трусове.

Новото място на столицата е ситуирано на 2000 км северно от сегашната и е едно от местата с минимален риск от стихийни бедствия.

Съществуват също по този начин и стопански и политически аргументи за преместването на столицата. По думите на Видодо, 54% от 260 млн. души в Индонезия живеят на остров Ява, който обезпечава 58% от Брутният вътрешен продукт на страната, а по време на предизборната си акция той даде обещание по-равномерно систематизиране на икономическото развиване, което да е оттатък рамките на Ява.

Амбицията е новата столица да бъде „ интелигентен град в гората”. Преместването на административния център ще коства не по-малко от 33 милиарда USD, от които страната ще даде 19%. Останалата част от финансирането ще бъде на база партньорство сред страната и бизнеса, а също по този начин ще се разчита и на средства от частни бизнесмени.

В най-скоро време държавното управление на Индонезия ще даде на Народното събрание план за новата столица, както и технико-икономическа аргументация за преместването на столицата. Придобиването на земята на остров Калимантан ще стартира през 2020 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР