Днешната незаконна и неоправдана агресия на Русия в Украйна отново

...
Днешната незаконна и неоправдана агресия на Русия в Украйна отново
Коментари Харесай

ЕК: 36 г. след Чернобил Русия пак застрашава ядрената сигурност

Днешната противозаконна и неоправдана експанзия на Русия в Украйна още веднъж заплашва нуклеарната сигурнст в Европа.

Това се споделя в взаимно на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря за енергетиката Кадри Симсон. То е във връзка 36-ата годишнина от повредата в Чернобилската АЕЦ в Съюз на съветските социалистически републики. Днес тогавашната централа се намира в Украйна.

„ Русия взе на прицел и окупира украински нуклеарни обекти, като необмислено поврежда оборудванията в тях. Незаконната окупация и спирането на естествената работа като попречване на ротацията на личния състав подкопават безвредната и сигурна активност на нуклеарните централи в Украйна и доста усилват риска от случай “, декларират Борел и Симсон.

В деня на трагичната годишнина двамата комисари още веднъж показват сериозните си опасения за нуклеарната сигурност и риска за сигурността, породени от последните дейности на Русия в АЕЦ „ Чернобил “. Те приканват Москва да съобщи назад на управляващите в Киев контрола върху Запорожката АЕЦ и да се въз-държат от други дейности, ориентирани против нуклеарни обекти.

Трагедията в АЕЦ „ Чернобил “ се случи на 26 април 1986 година От радиацията пострадаха редица страни в Европа, измежду които и България.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР