Днес започва работата на 48-ото Народно събрание с клетва на

...
Днес започва работата на 48-ото Народно събрание с клетва на
Коментари Харесай

Стартира четвъртият пореден парламент в рамките на година и половина със 7 ПГ и минимален шанс за правителство

Днес стартира работата на 48-ото Народно заседание с клетва на депутатите. Това е и четвъртият следващ парламент в границите на година и половина. Първият звънец през днешния ден ще удари най-възрастният народен представител Вежди Рашидов. След като 240-те народни представители положат клетва, ще имат нелеката задача да изберат сой ръководител Кандидатите за поста са Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от " Продължаваме промяната ", Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия и Петър Петров от " Възраждане ". 

До следващия парламент се стигна след оставка на предходното държавно управление на Кирил Петков след избор на съмнение и предварителни избори на 2-ри октомври. Предварителните поръчки, които направиха групите на ГЕРБ-СДС, Политическа партия, Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Демократична България и " Български напредък " вещаят извънредно мъчно лъчение на държавно управление. Припомняме, че още преди да е блъснал първият звънец депутатите към този момент влязоха в изострен спор за това, дали на днешната клетва да бъде поканена съветската посланичка Елеонора Митрофанова. Част от народните представители пък желаеха да бъде изслушан президентът на Украйна Володимир Зеленски. В последна сметка Митрофанова беше отсвирена от листата с формалните посетители, а президентът евентуално ще бъде изслушан, само че по-нататък. 

В идващите дни се чака да стартират и диалозите за сформиране на държавно управление. Контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС, водят Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Те ще търсят допирни точки сред партиите в Народното събрание. На диалози са поканени всички парламентарно показани партии като се изключи „ Възраждане ”. Президентът Румен Радев даде обещание да стартира консултациите за сформиране на кабинет с партиите и обединенията в най-кратък период.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР