Днес започва работа българо-гръцката газова връзка, по която страната ни

...
Днес започва работа българо-гръцката газова връзка, по която страната ни
Коментари Харесай

Откриват официално интерконектора с Гърция в присъствието на чуждестранни лидери

Днес стартира работа българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава контрактуваните един милиард кубически метра на ниска цена азерски природен газ годишно.

Президентът Румен Радев ще бъде хазаин на церемонията по формалното въвеждане в употреба на връзката. Събитието ще се организира от 11.00 часа в зала 3 на Националния замък на културата

На събитието в София ще вземат участие председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан, Сърбия и Република Северна Македония, както и министър председателите на Гърция и Румъния.

Междусистемната газова връзка сред България и Гърция е с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 милиарда кубически метра природен газ годишно с опция потенциалът да бъде повишен до 5 милиарда куб. метра в идващите години.

Строежът на тръбата струваше 240 милиона евро. Близо 90 милиона евро от тях бяха обезпечени по европейски стратегии, а 110 милиона евро са заем от Европейската капиталова банка. На фона на спрените доставки на съветски природен газ и растящите цени на синьото гориво поради войната на Русия в Украйна, интерконекторът е от стратегическо значение за енергийната сигурност освен на България, само че и на Югоизточна Европа. Българо-гръцката газова връзка обезпечава нашарване на маршрутите и на източниците на природен газ. Подчертава го и президентът Румен Радев:

" Тази връзка ще даде опция за първи път да получаваме действително газ от Азербайджан. Променя уверено енергийната карта на Европа "

Вчера стана ясно, че газовите оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия желаят да придвижват спомагателни количества азерско синьо гориво за Европа, контрактувани сред Европейския съюз и Азербайджан това лято.

Идеята ще бъде разисквана с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще взе участие в церемонията в София по въвеждане в употреба на интерконектора. Той ще обезпечи достъп на България и до строящия се терминал за полутечен газ край гръцкия град Александруполис, в който дял има и страната ни, и през който Eвpoпa щe мoжe дa пoлyчaвa полутечен гaз oт CAЩ,Kaтap, Египет и Израел. Резервиран потенциал там има Сърбия. Интерес за доставки на полутечен газ има и Република Северна Македония. Двете балкански страни, чиито президенти ще бъдат през днешния ден в София, могат да получават количествата синьо гориво в бъдеще и през българо-гръцката газова връзка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР