Днес взехме решение за временно прекратяване на протестните действия. Оттук

...
Днес взехме решение за временно прекратяване на протестните действия. Оттук
Коментари Харесай

Валентин Попов от СФСМВР за Фрог: Уж се разбрахме с Борисов, ако не – ще има протести

Днес взехме решение за краткотрайно преустановяване на протестните дейности. Оттук нататък нещата ще се дефинират от това по какъв начин ще се развият нещата вбъдеще. Това съобщи пред Фрог нюз ръководителят на Синдикална федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи Валентин Попов.
Повече от половин година протестирахме с 3 съществени претенции. За тях не бяха извършени публични договаряния с управлението на Министерство на вътрешните работи.

Основното за нас сега е какво вършим с нормативната уредба, която регламентира активността на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, функционалностите и обществения им статус. Визирам закона за Министерство на вътрешните работи и някои подзаконови актове. Законът, който влезе в действие през 2014 година, стартира да наподобява на този през 2006 година

С едно от промените от предходната есен на закона беше записано, че Главна дирекция „ Пожарна безопасност” прави дейностите си посредством екипи минимум от трима чиновници. Това бе компромис, който постигнахме през 2015 година Към този текст беше добавено допълнение, че в обитаеми места с под 5 000 поданици екипите могат да бъдат и от двама души. Това изключение е неуместно, тъй като без значение от популацията нито температурата на пламъка е по-ниска, нито нездравословните излъчвания са по-малко отровни.

Другото ни искане е във връзка с образуване на заплатите на избрани категории чиновници. От февруари 2017 година бяха преобразувани служебните правни отношения на чиновниците, които тогава са работили по закона на Министерство на вътрешните работи. Тези от тях, които бяха на длъжности, изискващи висше обучение, правните отношения им от служебни по закона на Министерство на вътрешните работи, бяха преобразувани от служебни по закона на държавния чиновник. На друга част от тях, чиято служба изискваше приблизително обучение, правните отношения им бяха изменени в трудово правно отношение по Кодекса на труда. От това се получи неточност – при образуването на заплатите на първата категория чиновници трябваше новата им съществена заплата да е почти равна на досегашното им чисто заплащане, като то преди този момент включваше съществена заплата и някои добавки, които като работещи по Закона за държавния чиновник нямат право да получават. Този принцип беше пренесен и върху другите сътрудници, които от държавни чиновници по закона на Министерство на вътрешните работи станаха лица работещи по трудово правно отношение. Само че те според Кодекса на труда имат право на добавки, на които нямат сътрудниците им по закона за държавния чиновник. Някои от тези добавки започнаха да ги получават 2 пъти. Веднъж като включени в месечното им чисто заплащане и повторно, тъй като имат право според Кодекса на труда. Ако за тези неща не се разберем, ще подновим митингите.

Премиерът Борисов даде тип, че схваща проблемите ни. Не даде обещание да ги позволи, само че сподели, че ще поддържа настояванията ни. Не знам защо ще ни стигнат обещаните 100 млн. лева Още не сме създали плановете.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР