Днес Великобритания и Европейският съюз започнаха дългоочакваните преговори за отношенията

...
Днес Великобритания и Европейският съюз започнаха дългоочакваните преговори за отношенията
Коментари Харесай

Великобритания и ЕС започнаха дългоочакваните търговски преговори

Днес Англия и Европейският съюз започнаха дълго чаканите договаряния за връзките им след Брекзит, осведоми Агенция Франс Прес.

Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние се срещна с английския си сътрудник Дейвид Фрост в Брюксел, с което сложиха начало на интензивни договаряния, които ще активизират стотици представители от всяка страна.

Преговорите стартираха месец след Брекзит и би трябвало да завършат преди края на тази година. Крайният период на процедура е 31 декември, когато изтича преходният интервал, през който Англия към момента съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз.

Британският министър председател Борис Джонсън изключи удължение на преходния интервал. През юни ще се организира среща на върха ЕС-Великобритания, с цел да реши дали си коства диалозите да не престават.

Експерти предизвестяват, че двете страни са на път да влязат в конфликт, като е малко евентуално да бъде реализирано съглашение без огромни отстъпки. Те виждат като най-вероятен резултат от диалозите лимитирано съглашение за търговия на артикули, само че ще се изискват митнически инспекции на артикули, пресекли Английския канал.

Рибарството, с релативно дребна икономическа значимост, само че от изключителна значимост за Англия и страни като Франция и Испания, може да се окаже едно от главните трудности на договарянията.

Ако не бъде реализирано необятно комерсиално съглашение, двете страни ще пострадат стопански, само че най-много Англия и Ирландия, която пък е най-зависимата в Европейски Съюз от търговията с Обединеното кралство.

Без договорка икономисти от Организация на обединените нации са пресметнали, че Англия годишно може да губи по 29 милиарда евро доходи от експорт. Европейски Съюз купува близо половината от износа на Англия.

Представител на Европейски Съюз предизвести, че Брюксел няма квалифициран различен проект.

" Има единствено проект А, няма проект Б. Защото проект Б е удължение на договарянията, ние знаем, че британците не желаят това ", акцентира източникът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР